Borba za otetu zemlju
33

Ukrajinski ministar odbrane potvrdio da su u Bahmutu okružili Ruse i zauzeli strateške uzvisine

T. K.
Foto:Twiter / Benjamin S
Foto:Twiter / Benjamin S
Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov saopćio je da su ukrajinske snage ponovo zauzele strateške uzvisine iznad Bahmuta i da uspješno okružuju ruske trupe u gradu.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su njihovi vojnici značajno "poboljšali svoj položaj" u toj oblasti.

Zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar također je istakla da se ruski vojnici više ne mogu kretati po Bahmutu u istočnoj regiji Donjecka i da je postignut napredak u zaobilaženju neprijateljskih snaga nakon mjeseci teških bitaka.

S obzirom da je Ukrajina napredovala na periferiji grada, ona je naglasila da je Rusija pokušavala da odvuče njihove borbene jedinice napadajući područja oslobođene regije Harkova.

"U Bahmutu smo dobro napredovali na oba boka. Tamo smo zauzeli skoro sve ključne visine. Rusi su zarobljeni, ne mogu izaći i sada se teško kreću po gradu Bahmutu jer Ukrajinci granatiraju grad sa visina. I da bi povukli naše snage od Bahmuta, Rusi su krenuli naprijed u drugim smjerovima da bismo mi bacili svoje snage da ih spasimo. I razotkrili su pozadinu kod Bahmuta. Zato su pokrenuli ofanzivu na drugim mjestima da zaustave naš napad na Bahmut", kazala je za Guardian.

Maliar je rekla da se ruske snage također bore žestoko da vrate selo Staromajorske, južnije u Donjecku. Te napore pozdravio je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Vojnici koji se bore u selu rekli su da su posljednjih dana bili pod stalnim granatiranjem. Maliar je rekla da ukrajinske snage ipak guraju dalje u pokušaju da zauzmu to mjesto.

Podsjećamo, Ukrajina je pozvala civile u blizini sjeveroistočne linije fronta da se evakuišu dok je Rusija pojačala napade kako bi zauzela teritoriju koja je već jednom bila osvojena tokom rata.

Kupijansk i okolna područja ukrajinske oblasti Harkov ponovo su zauzele ukrajinske snage prošlog septembra, ali ih je Moskva od tada potisnula u dubinu regije.

"S obzirom na tešku sigurnosnu situaciju i sve veći intenzitet granatiranja ruskih terorističkih snaga u naselju Kupjansk, imate priliku da se evakuišete na sigurnije mjesto", saopćila je gradska uprava, navodeći 37 naselja smještenih između gradske i ruske linije.

Navodi se da bi stanovnici mogli da se evakuišu zapadnije, gdje će imati mogućnost da se presele u sigurnije regije, pozivajući djecu, starije i bolesne da odu.