Vlasti pokušale zataškati
40

Ukrajinski mediji: Čečeni silovali poznatu rusku novinarku dok je izvještavala sa fronta

B. H.
Olga Zenkova (Foto: Twitter)
Olga Zenkova (Foto: Twitter)
U okupiranom ukrajinskom gradu Melitopolju, Čečeni pod komandom Ramzana Kadirova su silovali rusku novinarku s televizijskog kanala NTV i pretukli snimatelja, prenose ukrajinski mediji.

Prema dobivenim informacijama, ruske su vlasti zabranile izvještavanje o ovom incidentu u informativnim emisijama, no NTV je već formirala istražnu komisiju.

Kako je navedeno u saopćenju NTV-a, dopisnica Olga Zenkova i snimatelj Artiomas Jepifanov vršili su novinarski zadatak u Melitopolju. Oni su 17. januara bili na večeri u jednom od restorana u gradu kada su ih napali "ljudi u maskirnim uniformama koji su se predstavili kao borci bataljona Akhmat".

Tokom incidenta snimatelj je zadobio srednje teške tjelesne povrede, a novinarka Zenkova "bila je žrtva nasilnog seksualnog odnosa". Prema izvorima s terena glavnu riječ je vodio nećak Razmana Kadirova, Hasan Ibrahimov.

Službeni dokument poslan je čelniku Istražnog odbora Ruske Federacije, a iz same televizije nisu htjeli ništa komentirati kako bi izbjegli "diskreditiranje ruske vojske".

Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine je prethodno najavilo sankcije protiv Zenkove zbog neprijateljske propagande prema Ukrajini.