Situacija pod kontrolom
67

Ukrajinski komandant odbrane Bahmuta: Držimo mali dio grada, ali smo blizu opkoljavanja Rusa

F. H.
Foto: Telegram / Kopnena vojska Ukrajine
Foto: Telegram / Kopnena vojska Ukrajine
Komandant kopnene vojske Ukrajine Oleksandr Sirski podnio je novi izvještaj o stanju na frontu i naveo da Ukrajina i dalje kontroliše mali dio Bahmuta.

"Pritom, to što mi trenutno kontroliramo neznatan dio Bahmuta, značaj njegove odbrane nije izgubio važnost. To nam daje mogućnosti ulaza u grad u slučaju promjene situacije, a to se neosporivo događa", naveo je Sirski.

Sirski tvrdi da ukrajinske snage nastavljaju napredovati po bokovima i da su blizu toga da ruske snage u Bahmutu stave u taktičko okruženje.

"Nastavljamo napredovati duž bokova u predgrađu Bahmuta i zapravo se približavamo uzimanju grada u taktičko okruženje. Zahvaljujući tome, moći ćemo kontrolirati sve visoke zgrade koje je okupirao neprijatelj i postupno ih uništavati", pojasnio je Sirski

Zaključio je kako je situacija složena, ali pod kontrolom. Zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hanna Mayler je tvrdila da su ruske snage postavljene u poluokruženje u Bahmutu.

Sirski je u prvim danima rata uspješno komandovao odbranom Kijeva. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je da ukrajinske snage još uvijek kontrolišu dijelove Bahmuta. Rusija tvrdi da su njene snage u potpunosti preuzeli kontrolu nad gradom.