Ideja nekoliko političara
101

Ukrajinske izbjeglice u Njemačkoj bi mogle ostati bez pristupa socijalnoj pomoći

N. Ž.
Ukrajinska izbjeglica u Berlinu (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinska izbjeglica u Berlinu (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinske izbjeglice u Njemačkoj trebale bi imati smanjen pristup socijalnim naknadama i umjesto toga trebali bi biti procesuirani kroz sistem za azilante, smatraju pojedini njemački političari.

Ove izjave su došle pred sastanak ministara unutrašnjih poslova 16 njemačkih saveznih država i federalnog ministra unutrašnjih poslova, pri čemu neki tvrde da je Njemačka postala preprivlačna za ukrajinske građane jer im plaća više nego susjedne zemlje.

Otprilike 1,1 milion Ukrajinaca našlo je utočište u Njemačkoj od ruske invazije u februaru 2022. Oni imaju pravo na socijalnu naknadu, poznatu kao Bürgergeld ili građanski prihod, od 563 eura mjesečno.

Parovi primaju 506 eura po osobi, a djeca imaju pravo na naknade između 357 i 471 eura mjesečno, ovisno o dobi. Njemačka država također pokriva troškove kao što su najamnina, grijanje i zdravstvena zaštita.

Ove godine njemačka država će platiti između 5,5 i 6 miliona eura za finansiranje Ukrajinaca, prema ministarstvu finansija.

Thomas Strobl, ministar unutrašnjih poslova za Baden-Württemberg u južnoj Njemačkoj, izjavio je prije sastanka da se nada podršci za promjenu politike.

"Vrlo je moguće da je razlog visokog broja Ukrajinaca u Njemačkoj, za razliku od drugih susjeda poput Francuske, što imamo ove visoke socijalne naknade, koje nitko drugi u Europi nema", rekao je.

Kritičari optužuju Strobla, člana konzervativne Kršćansko-demokratske unije, i druge, uključujući političare iz stranke FDP, za populizam pred ključne izbore u tri istočne njemačke države gdje se očekuje snažan rast desničarsko-populističke Alternative fur Deutschland, te nakon nedavnih izbora za Evropski parlament gdje je AfD zauzela drugo mjesto.