Svijet
135

Ukrajinska vojska zauzela vojni aerodrom u Kramatorsku, ima poginulih

Tanjug/Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinska vojska zauzela je vojni aerodrom koji se nalazi između gradova Kramatorsk i Slavjansk na istoku zemlje, a zatim je krenula u zauzimanje ovih gradova. Prema nezvaničnim izvještajima četiri osobe su poginule, a četiri su ranjene.

Sukob je započeo iznenada usred razgovora koji je vođen između sukobljenih strana. Aktivisti narodne policije saopštili su da su spremni da brane ulaze u Kramatorsk koji nadlijeću ukrajinski vojni avioni i helikopteri.

Ukrajinska vojska blokirala je prilaze Slavjansku i prema informacijama sa mjesta događaja priprema se da zauzme grad.

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov saopštio je danas da je počela specijalna akcija vojske na istoku Ukrajine, gdje se već nekoliko dana okupljaju pristalice federalizacije Ukrajine.

Demonstranti traže referendum o političkom statusu njihovog regiona, podsjeća RIA "Novosti".

Ukrajinski general Vasilij Krutov koji vodi operaciju na istoku zemlje upozorio je da će svi koji odbiju da polože oružje biti "uništeni".

Foto: EPA
Foto: EPA

On je kazao da demonstranti imaju podršku ruskih vojnika iz Glavne obavještajne direkcije ruske vojske, međutim predsjednik Rusije Vladimir Putin negirao je prisustvo ruskih trupa u istočnoj Ukrajini.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je da je veoma opasna odluka ukrajinskih vlasti da upotrijebi oružanu silu protiv pristalica federalizacije.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev ocijenio je da je Ukrajina "na rubu građanskog rata".

"Bit ću kratak! Ukrajina se nalazi na rubu građanskog rata, to je zastrašujuće", izjavio je on na konferenciji za novinare, a prenijele ruske agencije.