Svijet
5

Ukrajinska vojska uskoro povlači artiljeriju, isto najavili i pobunjenici

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinske snage će uskoro početi povlačenje artiljerije blizu linije koja ih razdvaja od proruskih separatista, najavio je pukovnik Andrej Lišenko.

Povlačenje artiljerije kako bi se uspostavila "sigurna zona" dio je mirovnog plana iz Minska koji se krši iz dana u dan. Lišenko je najavio da će povlačenje početi uskoro, ali je odbio dati više detalja.

Glasnogovornik pobunjenika Eduard Basurin rekao je da će povlačenje artiljerije obje vojske početi između 23. februara i 7. marta. Obje strane bi prema sporazumu iz Minska trebale svoju tešku artiljeriju povući na 25 do 70 kilometara od linije razdvajanja.

Tampon-zona koja bi se kreirala najbitniji je dio sporazuma koji je potpisan prije 10 dana, a jedna od tačaka koja se počela provoditi je razmjena zarobljenika. Naime, 139 ukrajinskih i 52 proruska vojnika razmijenjeni su u proteklih 10 dana.

Ipak, prekid vatre se ne poštuje pa su pobunjenici produženo ratovanje iskoristili kako bi zauzeli strateški važan grad Debaljcevo, a postoji bojazan da se sprema ofanziva na Marijupolj koji je još uvijek pod kijevskom kontrolom.