Svijet
11

Ukrajinska vojska: Separatisti će pokušati napasti Marijupolj, Rusija doprema artiljeriju

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinski pukovnik Viktor Šidliuk tvrdi da Rusija doprema artiljeriju pobunjenicima koji će pokušati zauzeti Marijupolj.

Šidliuk komanduje snagama ukrajinske vojske koje stoje na liniji odbrane grada i tvrdi da je dopremanje artiljerije uslijedilo u vrijeme potpisivanja mirovnog sporazuma koji nije zaživio.

Naime, nedugo nakon dogovora u Minsku pao je ukrajinski grad Debaljcevo, a neprijateljstva se nastavljaju duž linije razdvajanja između istočnih regija Donjecka i Luganska i ostatka Ukrajine koja je pod kontrolom Kijeva.

Zvanična Moskva negira pomaganje proruskim separatistima u Ukrajini, dok kijevski zvaničnici tvrde da je u nedjelju iz Rusije došao teretni voz sa 60 oklopnih vozila, piše International Business Insider.

Marijupolj je grad sa oko 500.000 stanovnika i najveći je grad pod kontrolom kijevske vlade u istočnoj Ukrajini. Vojska u gradu se već mjesecima priprema za eventualni napad, a na svakom ulazu u Marijupolj postavljene su barikade.

Major Jurij Kotlubej tvrdi da vojska gradi veliku odbrambenu liniju te da separatisti zbog toga neće lako ući u grad, prenosi Washington Post.