Devet godina borbe
0

Ukrajinska tvrđava koja bi mogla postati novi Bahmut: Grad koji je poprište najžešćih borbi u Donbasu

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Grad Avdiivka na istoku zemlje uskoro mogao postati "drugi Bahmut", malo mjesto u kojem su se ukrajinske snage osam mjeseci branile od ruskih agresora, ali opasnost od potpunog okruženja je nikad veća.

Bitka za Bahmut u Donbasu je jedna od najžešćih u skoro 13-mjesečnom ratu u Ukrajini, povlačeći usporedbe s rovovskim ratovanjem iz Prvog svjetskog rata. Komandanat ukrajinskih kopnenih snaga rekao je prošle sedmice da moskovske snage sada pokušavaju u potpunosti okružiti Bahmut u ofanzivi koja nije postigla željene rezultate.

Glasnogovornik ukrajinske vojne komande Tavria rekao da se slaže s procjenom britanske obrambene obavještajne službe da Rusija povećava pritisak na opskrbne vodove za Avdiivku, kao što je to učinila oko Bahmuta.

"Neprijatelj neprestano pokušava opkoliti grad Avdiivku. Uvelike se slažem sa svojim kolegama iz Britanije da bi Avdiivka uskoro mogla postati drugi Bahmut. Međutim, želio bih reći da nije sve najboljem u redu kod ruskih jedinica koje napadaju u ovom smjeru", rekao je glasnogovornik Oleksij Dmitraškivski.

Ukrajinske snage bile su tamo ukopane puno prije ruske invazije prošle godine, držeći liniju protiv militanata koje podupire Rusija i koji su preuzeli kontrolu nad dijelovima teritorija u istočnoj Ukrajini 2014. godine nakon što su ruske snage zauzele Krim.

Avdiivka se nalazi samo 13 km sjeverno od grada Donjecka koji je pod kontrolom Rusije, a nad kojim je Ukrajina izgubila kontrolu te godine. Prije invazije u februaru 2022. grad je imao 30.000 stanovnika.

Nakon više od godinu dana borbi, ostalo je samo 2300 ljudi, uključujući 1960 koji žive od pomoći, rekao je načelnik lokalne vojne uprave Vitalij Barabaš.

"Tokom zadnje tri sedmice uz pomoć policije i volontera, evakuirali smo oko 150 ljudi. U gradu smo imali 47 djece, danas ih je ostalo osmero. Situacija se samo pogoršava. Sada koriste X-59, X-101, X-555, C-300", rekao je Barabaš, nabrajajući oružje dugog dometa koje je korišteno za ciljanje Avdiivke.

Kada je 2014. izbio sukob u Ukrajini, proruski separatisti zauzeli su Avdiivku prije nego što su se kijevske snage izborile za kontrolu. Blizina prve crte fronta učinila je grad žarištem borbi prije prošlogodišnje potpune invazije.