Objavili snimak
12

Ukrajinska specijalna jedinica Kraken uništila posmatrački toranj na teritoriji Rusije

F. H.
Screenshoot: Ukrainskapravda
Screenshoot: Ukrainskapravda
Kraken, specijalna jedinica Odbrambene obavještajne službe Ukrajinskog ministarstva odbrane, objavila je da je uništila autonomni osmatrački toranj Grenadier u ruskoj oblasti Bryansk, koristeći dron samoubicu.

"Koristeći bespilotnu dron samoubicu, obavještajne snage specijalne jedinice Kraken uništile su autonomni osmatrački toranj Grenadier u oblasti Bryansk", naveli su u objavi na Telegramu.

Specijalna jedinica objavila je video operacije. Na njemu se vidi da je kula srušena iz drugog pokušaja.

Međutim, jedinica nije precizirala kada se to dogodilo.

Ujutro 2. marta guverner ruske oblasti Bryansk, koja graniči s Ukrajinom, ustvrdio je da se ukrajinska diverzantsko-izviđačka skupina (SRG) infiltrirala u oblast, uzela civile za taoce i pucala na automobil. Ovu su priču vrlo brzo preuzeli propagandni mediji, ali su objavljivali krajnje kontradiktorne podatke.

Istodobno, ukrajinski graničari izvijestili su da je situacija na granici s Rusijom pod kontrolom, a svaka informacija koja sugeriše da se na teritoriju Ruske Federacije nalazi nekakva "ukrajinska diverzantsko-izviđačka skupina" je informacijska provokacija agresorska zemlja.

Takozvani Ruski dobrovoljački korpus kasnije je izjavio da su njihovi vojnici, a ne "ukrajinska izviđačko-diverzantska skupina", 2. marta ušli na teritorij Ruske Federacije kako bi pokazali da se slobodni ruski ljudi s oružjem u rukama mogu boriti protiv Putinovovg režima.

Denis Nikitin, komandant Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RVC), rekao je da su ukrajinske vlasti bile upoznate s operacijom RVC-a u Brjanskoj oblasti.