{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukrajinska pilotkinja zatvorena u Rusiji nastavlja štrajk glađu

F
FENA
16.3.2015. u 21:19
8
33
Ukrajinska pilotkinja zatvorena u Rusiji nastavlja štrajk glađu
8
Ukrajinska pilotkinja zatvorena u Rusiji nastavlja štrajk glađu
Nadja Savčenko
Ukrajinska pilotkinja Nadja Savčenko, zatvorena u Rusiji, nastavila je, i pored upozorenja ljekara, štrajk glađu koji je prekinula prije deset dana, rekao je u ponedjeljak novinskoj agenciji AFP njen advokat Mark Feiguine.
Tridesettrogodišnja Nadja Savčenko, prvi put je štrajkovala glađu 84 dana i prekinula zbog stanja krajnje slabosti, nakon što je pristala na "prisilno hranjenje" u bolnici i prestanak štrajka.

Ona je odlučila da nastavi štrajk glađu jer niko nije slušao njenu ispovijest, rekao je Feiguine, koji precizira da pilot helikoptera "insistira na tome da je nevina".

Ukrajinski ljekari su je posjetili u subotu, prvi put od zatočenja prije devet mjeseci.

Prema Feiguinu, on joj je savjetovao da ne nastavlja štrajk glađu.

"Oni su je upozorili da ne nastavlja štrajk, ali ona misli drugačije", rekao je on.

Uhapšena početkom jula na ruskoj teritoriji prema Moskvi - dok Ukrajinci tvrde da su je uhapsili i isporučili Rusiji separatisti. Nadja Savčenko je optužena za "ubistvo s predumišljajem" dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine sredinom juna.

Rusko pravosuđe tvrdi da je kao pilot dojavila ukrajinskoj vojsci položaj dvojice novinara koji su ubijeni iz minobacača. Prema istražiteljima "njen zločin je kažnjiv smrtnom kaznom ili doživotnim zatvorom".

Njeno hapšenje je donijelo Nadji Savčenko veliku popularnost u Ukrajini, gdje je simbolično izabrana za poslanika na parlamentarnim izborima u oktobru.

Najveća ruska organizacija za odbranu ljudskih prava, Memorial, je stavila ovu Ukrajinku na svoju listu "političkih zatvorenika" u Rusiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: