Svijet
0

Ukrajinci sutra biraju novog presjednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poslije oštre kampanje, u kojoj je bilo i niskih udaraca, u Ukrajini se sutra održava drugi krug predsjedničkih izbora, na kojima će se sučeliti bivši i sadašnji predsjednici vlade Viktor Janukovič i Julija Timošenko.

Izrazitog favorita nema mada se procjenjuje da Janukovič ima nešto veće šanse da postane novi šef države.

U prvom krugu predsjedničkih izbora održanom 17. januara Janukovič je osvojio 35,32 a Timošenkova 25,05 posto glasova birača.

Predsjednička kampanja je bila veoma oštra i u njoj su padale teške riječi i niski udarci. Tome je doprinijela promjena izbornog zakona, koja je na prijedlog Janukoviča izvršena u posljednjem trenutku.

"Ne uspijemo li da osiguramo da ljudi izraze svoju volju , da izbori budu pošteni, pozvat ćemo građane na ulice", zaprijetila je premijerka Julija Timošenko najavljujući novu "narandžastu revoluciju". Ona kaže da će to pitanje pokrenuti u Vijeću Evrope, a o tome je već obavijestila ambasadore zapadnih zemalja.

Njen rival Viktor Janukovič je optužbe premijerke Timošenko, koje ona vezuje za promjenu zakona, nazvao "lažima, prljavštinama i uvredama. To je znak njene slabosti jer je već shvatila da će biti pobijeđena", rekao je on.

Janukovič je lider "Partije regiona", najjače političke stranke u Ukrajini, koja ima presudan utjecaj u jugoistočnoj, proruskoj polovini zemlje. On je u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojio više od 50 posto glasova svih izašlih birača u gotovo svim oblastima gdje je proruski utjecaj tradicionalno prisutan.

Julija Timošenko je lider bloka stranaka na čijem je čelu "Blok Julija Timošenko", koji je ukupno po utjecaju na biračko tijelo na drugom mjestu u zemlji, iza Partije regiona. Ona je u tradicionalno prozapadnim oblastima Ukrajine uspijevala da osvoji relativnu, ali ne i apsolutnu većinu.

Timošenko je zato pokušavala da mobiliše što više glasača iz zapadne Ukrajine u svojim predizbornim istupima i medijskim nastupima između dva kruga.

Prema mišljenju političara i eksperata ishod će prije svega zavisiti od toga ko će od dvoje protukandidata uspjeti na svoju stranu da privuče birače koji su u prvom krugu glasali za ostale kandidate s najvećim brojem glasova - Sergeja Tigipka, Arsenija Jacenjuka i dosadašnjeg šefa države Viktora Juščenka, koji je prije dvije sedmice pretrpio težak poraz .

Pretpostavlja se da će najveći dio biračkog tijela Jacenjuka, Tigipka i Juščenka podržati Timošenkovu a ne Janukoviča.

Na izborima glasa približno 37 miliona birača, a po zakonu rezultati treba da budu objavljeni najkasnije 17. februara.