Tri velika fronta
66

Ukrajinci strahuju da bi Putinov naredni napad mogao biti nova noćna mora

T. K.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Ukrajina se spremna za novu veliku ofanzivu koja bi mogla početi za nekoliko sedmica, a jedan od ključnih insajdera predsjednika Volodimira Zelenskog poručio je da očekuju nadolazeći ruski potez koji će opkoliti zemlju uz istovremeni napad na tri fronta.

Rustem Umerov, član tima koji pregovara s Rusijom, rekao je da se Kremlj priprema za novi napredak na svim većim frontovima.

Prema ovom scenariju, napad bi krenuo sa sjevera, preko bjeloruske granice, iz ruskih uporišta na istoku Ukrajine te s juga, gdje se nalazi poluotok Krim, koji je Kremlj nezakonito anektirao 2014. godine, te obližnji gradovi Melitopolj i Zaporožje, koji su sada također pod ruskom kontrolom.

"Rusi nas okružuju 240 stepeni, napadaju s Crnog mora, iz Bjelorusije i regija Luhansk i Donjeck", opisuje Umerov situaciju u slučaju realizacije tog scenarija.

Pripreme za nove napade

Moskva je nedavno objavila svoju prvu pobjedu u ratu nakon više mjeseci poraza i poniženja na bojištu, tvrdeći da je zauzela grad Soledar u regiji Donjeck, poznatog po rudnicima soli. No, još uvijek postoje neke rezerve o tome nastavljaju li se borbe za kontrolu nad gradom, iako je jasno da su Rusi, predvođeni pripadnicima zloglasne plaćeničke grupe Wagner, ipak ostvarili teritorijalne dobitke na tom području, doduše uz visoku cijenu u životima.

Upravo su pripadnici privatne vojske Wagner predvodili napad na Soledar i obližnji grad Bahmut. Osuđenici regrutirani u grupu iz ruskih zatvora bili su ključni u ovoj situaciji, piše The Daily Beast, pri čemu navodi da je njihovo neustrašivo napredovanje ususret gotovo sigurnoj smrti pomoglo Rusima da identificiraju džepove ukrajinskog otpora.

"Oni stižu iz svih smjerova, s tri linije borbe kriminalci, privatni plaćenici i regularne snage. Njihovi su ciljevi riješiti se kriminalaca te testirati i obučiti svoje plaćenike", kaže Umerov.

Tri velika fronta

Ukrajinski obavještajni i odbrambeni eksperti vjeruju da je sve to priprema za kopnenu ofanzivu velikih razmjera, pojačanu većim brojem regruta u regularnoj vojsci. Pukovnik Oleh Ždanov, bivši pripradnik operativne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine, navodi da ukrajinske vojne i obavještajne jedinice prate kretanje ruskih trupa u stvarnom vremenu.

"Vidimo kako Rusija gomila puno snaga u regiji Zaporožje. Čini se da planiraju napad iz smjera Harkova (na istoku) i Zaporožja (na jugu). Pokušat će zarobiti sve glavne odbrambene snage Ukrajine. Također vidimo kako ruska vojska stalno premješta 10 do 12.000 ljudi u Bjelorusiju (na sjeveru), a pojačavaju se u regijama Luhansk i Donjeck", rekao je Ždanov za The Daily Beast.

Ždanov ističe da postoji samo jedan čovjek na svijetu koji zna kada će rat u Ukrajini završiti, a to je američki predsjednik Joe Biden. Ždanov, naime, vjeruje da će rat trajati sve dok Bijela kuća ne odobri svu dodatnu vojnu borbenu moć koju Ukrajina traži.

"Predsjednik Biden ima detaljan scenarij ovog rata u Bijeloj kući. Što prije dobijemo oružje, prije ćemo završiti rat, ali izgleda da SAD želi da se Rusija iscrpi u tim svim svojim ratnim naporima", zaključio je Ždanov.