Osnivač Pink Floyda
29

Ukrajinci: Roger Waters je "još jedna ciglu u zidu" moskovske propagande

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osnivač Pink Floyda Roger Waters obratio se Vijeću sigurnosti UN-a na poziv Rusije i pozvao na prekid vatre u Ukrajini. No ukrajinski ambasador ga je okarakterisao kao "samo još jednu ciglu u zidu" moskovske propagande.
Rusko izaslanstvo pozvalo je 79-godišnjeg suosnivača Pink Floyda da govori, ali on je tvrdio da predstavlja "oko 4 milijarde braće i sestara", većinu čovječanstva.

Waters posjeduje imanje vrijedno 62 miliona dolara na Long Islandu oko 150 kilometara od sjedišta UN-a, ali u srijedu je govorio iz Švicarske.

Poziv ruskog izaslanstva uslijedio je nakon intervjua koji je Waters dao Berliner Zeitungu u kojem je bio vrlo komplimentaran prema Vladimiru Putinu, za kojeg je rekao, prema prijevodu na vlastitoj web stranici da, "pažljivo vlada, donoseći odluke na temelju konsenzusa u Vladi Ruske Federacije".

U tom intervjuu 4. februara, Waters je smatrao zapad i Ukrajinu uvelike odgovornim za rusku invaziju. Međutim, Waters se nije držao iste linije u svojim primjedbama u Vijeću sigurnosti, optužujući Rusiju i zapad za rat.

"Invazija Ruske Federacije na Ukrajinu bila je nezakonita. Osuđujem to najoštrije moguće. Također, ruska invazija na Ukrajinu je bila isprovocirana, pa također osuđujem provokatore najoštrije moguće", kazao je Waters.

Ruski veleposlanik pri UN-u, Vasily Nebenzya, zanemario je Watersovo spominjanje nezakonitosti invazije. U primjedbama očito pripremljenim prije nego što je Waters progovorio, diplomat ga je pohvalio na "vrlo preciznoj analizi događaja". Nazvao ga je "jednim od najistaknutijih aktivista savremenog antiratnog pokreta".

Ukrajinski veleposlanik, Sergiy Kyslytsya je podsjetio da je Sovjetski Savez zabranio Pink Floyd zbog protesta protiv invazije na Afganistan 1979. godine.

"Ironično je, ako ne i licemjerno, da gospodin Waters sada pokušava zataškati još jednu invaziju. Kako tužno za njegove bivše obožavatelje vidjeti ga kako prihvaća ulogu samo još jedne cigle u zidu, zida ruske dezinformacije i propagande", rekao je ukrajinski diplomat

"Nastavite udarati po gitari, gospodine Waters. To vam više odgovara nego držati lekciju vijeću sigurnosti kako da radi svoj posao", kazao je Kyslytsya.