Nuklearna elektrana
20

Ukrajinci pozvali na raspoređivanje mirovnih trupa u černobilskoj zoni isključenja

F. H.
Radnici nuklearne elektrane unutar zaštitnog kaveza četvrtog reaktora (Foto: EPA-EFE)
Radnici nuklearne elektrane unutar zaštitnog kaveza četvrtog reaktora (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski zvaničnici optužili su Rusiju za neodgovorno ponašanje u blizini okupirane černobilske nuklearne elektrane koje bi moglo da raširi radijaciju po čitavoj Evropi. Pozvali Vijeće sigurnosti UN-a da rasporedi mirovne trupe.

Zamjenica premijera Ukrajine, Iryna Vereschchuk je izjavila da Rusi militarizuju zonu isključenja oko elektrane koja je bila poprište najgore nuklearne katastrofe u historiji.

Ruske snage, izjavila je Vereschchuk, transportuju velike količine starog i loše održavanog oružja stvarajući tako rizik da se ošteti sigurnosna konstrukcija oko uništenog četvrtog reaktora.

Ruske snage sprečavaju vatrogasce da ugase veliki broj požara u zoni isključenja, prenosi Reuters.

"Zahtjevamo od Vijeća sigurnosti UN-a da usvoji hitne mjere o demilitarizaciji zone isključenja oko černobilske elektrane te da rasporedi specijalnu misiju kako bi se eliminisao rizik od ponavljanja černobilske katastrofe zbog neodgovornog djelovanja ruskih okupacijskih snaga", napisala je Vereschchuk na svome Telegram nalogu.

Eksplozija četvrtog reaktora černobilske elektrane 1986. godine, raširila je radijaciju širom Evrope do Španije i Velike Britanije.