Na pomolu skandal
63

Ukrajinci odbili australske borbene avione: "Ne treba nam vaše leteće smeće"

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Visoki dužnosnik ukrajinskih zračnih snaga odbio je ponudu dvojice Australaca da primi 41 rashodovani lovac F/A-18 Hornet iz te zemlje, otvoreno kazavši da "ne trebamo vaše leteće smeće".

Ova je izjava je uništila dogovor, naglašavajući narušene odnose između Australije i Ukrajine. Australija nakon početka ruske invazije je povukla diplomate i još ih nije vratila u Kijev.

Ideja da Australija osigura lovce Hornet prvobitno je predložena u martu prošle godine, a dva mjeseca kasnije pojavila se vijest da je američka vlada "sklona" transferu aviona koji je bio u službi Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva. od 1984. godine, a penzionisani su 2021. godine.

Horneti, dizajnirani za nosače aviona, imaju robusne stajne trapove prikladne za kratke piste u Ukrajini oštećene u ratu.

Ukrajina je započela razgovore s američkim i evropskim vladama o manje robusnim F-16 Fighting Falconima, strahujući od logističkih izazova istovremenog upravljanja dvjema vrstama stranih lovaca.

Izvješća su se pojavila 6. juna da Australija i SAD raspravljaju o transferu 41 F/A-18 Horneta u Ukrajinu, koji će biti zamijenjeni modernijim F-35. Deseci starih, ali ispravnih F-18 vjerojatno će biti dostupni za izvoz dok Australija, Kanada, Švicarska i Finska prelaze na lovce F-35, izvijestio je Politico.

F/A-18 Hornet, američki višenamjenski lovac razvijen 1970-ih, služi kao primarni borbeni avion američke mornarice, a njime također upravlja nekoliko evropskih i azijskih zemalja.

Bio je raspoređen u vojnim operacijama protiv Libije, Iraka i Jugoslavije.

Klasificiran i kao borbeni i kao jurišni avion, Hornet je u službi od 1983., s borbenim radijusom od oko 1000 km.

Sposoban je koristiti širok raspon naoružanja, uključujući nevođene rakete Hydra 70 i Zuni, projektile zrak-zrak poput AIM-120 AMRAAM i AIM-9 Sidewinder, projektile zrak-zemlja poput AGM-88 HARM i Taurus, AGM-84 Harpoon, nevođene bombe poput serije Mark-80, CBU-87 i precizno navođeno streljivo opremljeno JDAM sistemom.