Misteriozne eksplozije
181

Ukrajinci najavili nove napade na Krimu: Stvorit ćemo haos unutar ruskih snaga

V. K.
Ukrajinski vojnici na frontu (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski vojnici na frontu (Foto: EPA-EFE)
Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak u intervjuu za britanski Guardian govorio je o planovima ukrajinske vojske te se naročito osvrnuo na nove napade na Krimu.

Između ostalog, Podoljak je pojasnio kako je Ukrajina započela kontraofanzivu koja ima za cilj stvaranje haosa unutar ruskih snaga.

"Udaramo po linijama snabdijevanja osvajača duboku u okupiranim mjestima. Kada je riječ o Krimu, u naredna dva do tri mjeseca moglo bi biti sličnih misterioznih napada na željeznički i zračni saobraćaj na poluostrvu", poručio je Podoljak.

Kada je riječ o taktici koju koristi Ukrajina, Podoljak je poručio da je riječ o vojnim promišljanjima 21. stoljeća.

"Rusija je na neki način naučila da kontraofanziva zahtijeva ogromnu količinu ljudstva i kretanje u jednom pravcu. Međutim, ukrajinska kontraofanziva izgleda drugačije. Ne koristimo taktiku iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća", pojasnio je.

Jedan od ciljeva, kako je izjavio Podoljak, je i Krimski most koji povezuje ovo poluostrvo s Ruskom Federacijom.

"Most predstavlja nelegalnu gradnju i glavnu kapiju za snabdijevanje ruske vojske na Krimu. Takve objekte treba uništiti", rekao je Podoljak.

U kontekstu naoružanja koje stiže u Ukrajinu, Podoljak ističe kako velika pomoć stiže iz SAD-a i Velike Britanije.

"Tri raketna sistema M270 stigla su iz Velike Britanije obećali su još tri i veoma su se dobro pokazali. Tražili smo još 50 ili 60 višecijevnih raketnih sistema na trenutni arsenal. Imamo 20 raketnih sistema od čega su 16 HIMARS-i", ističe savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Na kraju, Podoljak se osvrnuo i na mogućnost nastavka mirovnih pregovora. Između ostalog, naglasio je kako se s Rusima ne može ozbiljno pregovarati dok država ne doživi poraz na bojnom polju.

"Ruske uši se otvaraju samo kada džinovska vojna palica udari rusku glavu", zaključio je Podoljak u intervjuu za The Guardian.