Zaustavili napredovanje
9

Ukrajinci izvršili protunapad u regiji Harkova: Rusi imaju velike gubitke

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ukrajinske obrambene snage zaustavile su napredovanje ruske kopnene ofanzive u regiji Harkovu na sjeveroistoku Ukrajine i sada su pokrenule protunapad, saopćila je ukrajinska vojska u petak.

Prije svije sedmice Rusija je pokrenula novu ofanzivu u pograničnom području Harkova. Time je otvoren novi fronta u ratu koji je u toku i, prema Kijevu, to je pokušaj Moskve da odvrati brojčano nadjačane ukrajinske trupe s prve linije na istoku, gdje se vode najžešće borbe.

Ukrajinski predsjednik Volomimir Zelenski rekao je da su ruske snage od tada napredovale desetak kilometara, ali da ih je zaustavila prva linija odbrane.

Foto: ISW
Foto: ISW

"Ukrajinske odbrambene snage zaustavile su ruske trupe u sektoru Harkova. Situacija je pod kontrolom, u toku su protuofanzivne akcije", saopćila je ukrajinska vojska na brifingu u petak u Kijevu.

Uprkos početnim uspjesima, Rusi su "potpuno zapeli u uličnim borbama za Vovčansk i pretrpjeli su vrlo velike gubitke u redovima ofanzivnih jedinica", rekao je vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski, dodajući da Ruske snage sada tamo šalju pojačanja iz drugih područja u pokušaju da zauzmu grad, "ali bezuspješno".

Upozorio je da se trenutno vode intenzivne borbe na istoku Ukrajine, posebno u blizini gradova Chasiv Yar, Pokrovsk i Kurakov u Donjeckoj oblasti.

Drugi najveći grad u Ukrajini, Harkov, i njegova okolica već nekoliko mjeseci gotovo svakodnevno odolijevaju ruskim napadima koju uključuju rakete, bespilotne letjelice i navođene bombe. U gradu, koji je još uvijek dom za više od milion ljudi, došlo je do teških oštećenja većine energetske infrastrukture.

Zelenski je u petak posjetio Harkov i sastao se s visokim predstavnicima vojske. Zajedno su putovali do mjesta gdje se nalazi velika štamparija dan nakon što je uništena u ruskom raketnom napadu u kojem je ubijeno najmanje sedam ljudi.

"Danas sam u Harkovu. Dobio sam i najnovije informacije o odbrambenim operacijama, posebno u području grada Vovčnsk, kao i o obnovi oštećene energetske infrastrukture", poručio je Zelenski.

Moskva je u četvrtak saopćila da su njezine snage uspjele prodrijeti blizu grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini. Početkom sedmice ponovno je izvijestila o navodnom osvajanju sela Bilohorivka, što joj je otvorilo put do pune kontrole nad Luganskom regijom.