Globalni sukob
40

Ukrajinci i Rusi se bore čak u Africi, objavljene snimke operacija u Sudanu

F. H.
Screenshot
Screenshot
Kijev Post je 6. novembra objavio dva videosnimka u kojima se vjeruje da navodne ukrajinske specijalne snage love plaćenike Wagnerove grupe u Sudanu.

Ukrajinska vlada nije službeno priznala niti raspoređivanje borbenih jedinica u Sudanu niti vođenje operacija protiv Wagnerovci u toj zemlji.

Prema izvoru Kijev Posta u sektoru sigurnosti i odbrane Ukrajine, u ovoj afričkoj zemlji trenutno je u toku operacija "iseljavanja Wagner grupe, njihovih lokalnih terorista i djelatnika ruskih specijalnih službi."

U razgovoru s publikacijom, izvor je dodao da snimka prikazuje rad, vjerojvtno, specijalnih jedinica odbrambene obavještajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine.

Tvrdi se da je izvor publikacije odbio dati detalje operacije iz sigurnosnih razloga.

U prvom crno-bijelom videu, za koji se čini da je noću snimljen infracrvenim dronom, borci okružuju zgradu, a mete unutar njih istaknute su na videu. U drugoj sekvenci, napadač koristi ručni bacač granata da puca kroz prozor zgrade. Zatim se vidi nekoliko eksplozija, na snimci snimljenoj običnom kamerom.

Drugi video snimljen je tokom dana, također iz drona. Na njemu se ne vide ukrajinski specijalci, ali nekoliko muškaraca koji izgledaju kao mete trče ulicama gusto naseljenog grada ili mjesta.

Prije toga, kanal CNN je izvijestio, pozivajući se na izvor u ukrajinskoj vojsci, da bi ukrajinske obavještajne službe mogle stajati iza niza napada bespilotnim letjelicama i kopnene operacije protiv pobunjenika koje podržava Wagner u blizini glavnog grada Sudana.

Ukrajinski vojni izvor okarakterizirao je to kao djelo "ne-sudanske vojske": obrazac dronova koji se obrušavaju izravno na metu bio je vrlo neobičan u Sudanu i široj afričkoj regiji.

Dana 24. septembra Kirilo Budanov, šef odbrambene obavještajne službe Ukrajine (DIU), komentirao je izvještaje CNN-a o navodnoj umiješanosti ukrajinskih specijalnih službi u napade bespilotnim letjelicama u Sudanu, niti to potvrdivši niti opovrgnuvši. Međutim, Budanov je naglasio da su jedinice Wagner grupe sudjelovale i u organizaciji državnog udara u Sudanu i u samom udaru.

"To su naši neprijatelji i mi ćemo djelovati u bilo kojem dijelu svijeta", kazao je Budanov.