Veliki udarac za vojsku
44

Ukrajinci gube sve više zapadnih tenkova, a nedostatak artiljerije ih tjera da se bore iz blizine

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Boreći se za zaustavljanje ruskog napredovanja zapadno od ruševina Avdivke u istočnoj Ukrajini, 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske izgubila je još jedan par svojih najboljih oklopnih vozila američke proizvodnje: tenk M-1 Abrams i vozilo Assault Breacher.

Tenk M-1 vjerojatno će se moći popraviti ako inžinjeri uspiju doći do njega prije ruske bespilotne letjelice. Ali gubitak, čak i ako je privremen, naglašava žestinu bitke u Berdychiju.

Dvije sedmice nakon što se ukrajinski garnizon u nedostatku streljiva povukao iz Avdivke, bivšeg ukrajinskog uporišta sjeverozapadno od rusko okupiranog Donjecka u istočnoj Ukrajini, ruska 2. i 41. kombinirana armija usmjerila je pažnju na Berdychi i druga sela zapadno od Avdivke, piše Forbes.

Ukrajinska 47. brigada, glavni operater američkih oklopnih vozila na gusjenicama, koja je na početku uključivala 31 M-1, 90 borbenih vozila pješaštva M-2 Bradley i možda šest Breachera povukla se iz Stepova, na sjevernom krilu Avdivke, i uspostavila novu obrambena linija u Berdychiju, sedam kilometara zapadno.

Tamo su se susreli s ruskim jurišnim grupama koje primjenjuju taktiku u stilu japanskih banzaija. Svaki ruski napad uključuje nekoliko grupa borbenih vozila - u posljednje vrijeme BTR-80 koja se, nakon teškog zračnog bombardovanja "bacaju" prema ukrajinskim linijama.

Posade BTR-a praktički izazivaju Ukrajince da ispale nešto od svog sve manjeg artiljerijskog streljiva, kojeg sve više falio otkako su republikanci u američkom Kongresu prekinuli američku pomoć Ukrajini počevši od oktobra.

Vozila ostavljaju pješaštvo na nekom odbrambenom položaju - obično napuštenoj zgradi - a zatim brzo odjure. Pješaštvo se priprema za nadolazeće eksplozivne bespilotne letjelice kao i za neizbježni ukrajinski protunapad dok čeka drugu, treću pa čak i četvrtu rusku jurišnu grupu da im se pridruži.

Cilj Rusa je prebaciti dovoljno trupa da stvore smještaj unutar ukrajinskih linija. Cilj Ukrajinaca je ubiti ruske jurišne trupe čim stignu. Za 47. brigadu to znači raspoređivanje M-1 i M-2 pod zaštitom bespilotnih letjelica—i uz podršku jurišnih deminera kako bi se približili ruskom pješaštvu koje je slabo podržano.

Opasan je to posao za umorne vojnike 47. brigade, koji su u borbama gotovo bez prestanka devet mjeseci. U samo posljednje dvije sedmice brigada je izgubila dva M-1, nekoliko M-2 i dva jurišna Breachera: možda pet posto svojih najboljih oklopnih vozila. Nije jasno koliko se posada spasilo prije nego što su im vozila izgorjela.

Ali 47. brigada nanosi mnogo više gubitaka nego što ih uzima. Postoji nekoliko videozapisa koji prikazuju nedavne protunapade M-2 koji su rezultirali uništenjem drugih borbenih vozila, sa svojim 25-milimetarskim automatskim topovima.

Berdychi se i dalje drži, prema ukrajinskom Centru za obrambene strategije.

"Protivnik koristi Stepove kao polaznu tačku za napad na Berdychi, ali su brojne njihove jurišne jedinice odbile snage 47. zasebne mehanizirane brigade", izvijestio je CDS u nedjelju.

Ali očito je da nedostatak artiljerije 47. brigade tjera da se bori u blizini umjesto daleko — i rizikuje svoje M-1, M-2 i druge američke oklopnjake.

Postavlja se pitanje koliko dugo 47. brigada može izdržati. Očekivanje je da će uspjeti dok oko milion granata — koje se Evropska unija i Češka pripremaju isporučiti — konačno stigne u Ukrajinu u nadolazećim sedmicama. A ako brigada može izdržati još nekoliko sedmica nakon toga, mogla bi također početi dobivati ​​granate iz Sjedinjenih Američkij Država.