'Hvala, Ben Wallace!'
20

Ukrajince razljutila izjava britanskog zvaničnika o tome da moraju biti zahvalni

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski ministar odbrane optužio je Ukrajinu za nezahvalnost za britansku vojnu pomoć nakon čega je uslijedila reakcija javnosti.

Ukrajinci su sa zbunjenošću, blagom iritacijom i ironijom reagirali na komentare Bena Wallacea da bi zemlja trebala biti više zahvalna na pomoći koju prima od Ujedinjenog Kraljevstva i drugih saveznika dok se bori protiv ruske agresije.

Kijev je ranije smatrao Wallacea čvrstim prijateljem. Ali njegove izjave drugog dana samita NATO-a u Litvaniji prošle sedmice zbunile su zvaničnike, piše The Guardian.

"Sviđalo nam se to ili ne, ljudi žele da vide malo zahvalnosti", rekao je Wallace, odgovarajuće na pitanje o frustraciji predsjednika Volodimira Zelenskog zbog nedobivanja zvanične pozivnice da se pridruži NATO-u.

Wallace je rekao da je oštar tretman Ukrajine prema saveznicima kontraproduktivan, posebno sa skeptičnim političarima u američkom Kongresu i drugdje.

"Rekao sam im da nisam kao Amazon", rekao je on. On je sugerirao da su zahtjevi Kijeva za oružjem nezasitni, s tim da se traži više čim se obezbijedi jedna isporuka.

Dok je među zvaničnicima trajal rasprava o tome da li je ovo stav Engleske ili ipak ispad jednog političara, ukrajinski Twitter je u međuvremenu bio preplavljen šaljivim objavama.

Neki od korisnika ove društvene mreže su se ironično zahvalili Benu Wallesu na tome da su dočekali još jedan četvrtak i dobili oružje kojim brane svoje živote i domovinu.