{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukrajina zavela oštre mjere štednje budžetskih sredstava

T
9.3.2014. u 07:42
6
5
Ukrajina zavela oštre mjere štednje budžetskih sredstava
6
Ukrajina zavela oštre mjere štednje budžetskih sredstava
Foto: AFP
Ukrajinska vlada uvela je više mera usmjerenih na štednju budžetskih sredstava koje, između ostalog, uključuju privremeno ograničenje plata rukovodiocima i dnevnica za službeni put, smanjenje broja službenih automobila kao i kupovine vozila, namještaja, mobilnih telefona i kompjutera, javile su agencije, prenoseći saopštenje vlade objavljeno na njenoj internet-stranici.
Spiskom sa 31 tačkom uvodi se obustavljanje kupovine automobila - osim vozila hitne pomoći, protupožarnih i spasilačkih vozila, bijele tehnike i uniformi.

Svaka institucija moći će da koristi samo jedno vozilo, ukoliko drugačije nije predviđeno zakonom ili aktom ukrajinske vlade, a iz budžeta se neće vise moća plaćati računi za mobilne telefone i čarter-letovi.

Vlada je zabranila formiranje novih budžetskih ustanova bez njenog odobrenja i naložila inventarizaciju odluka o formiranju takvih institucija u periodu od 2009. do 2014. godine.

Također, uvedena je zabrana održavanja sajmova, festivala, kongresa, obilježavanja jubileja i historijskih događaja, navodi ukrajinska agencija UNN.

Uredba se odnosi na vladu i druge državne organe, kao i na preduzeća, ustanove i organizacije koje su formirali organi državne vlasti i koje koriste budžetska sredstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: