Poziv eSport zajednici
35

Ukrajina zatražila privremenu blokadu svih PlayStation i Xbox računa u Rusiji i Bjelorusiji

E. M.
Ruski gaming tim Virtus.pro (Foto: HLTV.org)
Ruski gaming tim Virtus.pro (Foto: HLTV.org)
Ministar digitalnog razvoja Ukrajine Mykhailo Fedorov uputio je poziv svim eSport platformama, tagirajući Xbox i PlayStation, da blokiraju račune svih korisnika iz Rusije i Bjelorusije i time daju podršku Ukrajini.

Fedorov je na početku pisma predstavnike eSporta upoznao da Rusija vrši invaziju na Ukrajinu te ih je pozvao da samo pomisle da u 2022. godini neko granatira naselja, vrtiće i bolnice u srcu Evrope.

Kazao je i da vojska i građani štite Ukrajinu do kraja, da čitav svijet agresoru uzvraća sankcijama te da im je njihova podrška (op.a. Xboxa i Playstationa) u vremenu današnje tehnologije možda i najbolji odgovor na rakete, tenkove i minobacače.

"Siguran sam da nas nećete samo saslušati već da ćete učiniti sve moguće da zaštitite Ukrajinu, Evropu i cijeli demokratski svijet od krvave autoritativne agresije i da ćete privremeno blokirati sve račune koji su registrovani u Rusiji i Bjelorusiji, privremeno zaustaviti učešće ruskih i bjeloruskih timova i igrača na međunarodnim takmičenjima i prekinuti sva takmičenja koja se održavaju na prostoru ove dvije države", kazao je Federov u pismu.

Na kraju je iskazao nadu da će ovakve akcije motivirati građane Rusije da budu proaktivni u sprječavanju sramotne vojne akcije.

Fedorov je i te kako upoznat s aktivnostima eSport zajednice u Rusiji s obzirom da je u ovoj državi gaming proglašen sportom te da Rusija ima jake timove koji ostvaruju zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima.

eSport Liga (ESL) ranije je timove Virtus.pro i Gambit isključila iz svih takmičenja, a moći će se takmičiti pod "neutralnim imenima, bez predstavljanja države, organizacije i sponzora", navodi se.