Svijet
0

Ukrajina zabranila letove ruskim avionima preko svog teritorija

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski avioni koji prevoze vojnu opremu i vojnike ne mogu letjeti iznad Ukrajine, potvrdio je ukrajinski premijer Arseniy Yatsenyuk.

Vlada Ukrajine je također saopćila da su zabranjeni letovi za Ukrajinu za dvije najveće ruske avio kompanije i to Aeroflot i Transaero, s napomenom da se lista zabrana može proširiti. "Ruskim avionima, sa ruskim zastavama nema mjesta na ukrajinskim aerodromima", izjavio je premijer Yatsenyuk.

On je također naredio da se obavijesti i ruska strana. Međutim ruske vlasti su potvrdile da još uvijek nisu obaviještene o novim mjerama. To je potvrdila i avio kompanija Aeroflot.

Osim zabrane letova za ruske avione, Vlada Ukrajine je donijela odluku o zabrani korištenja ruskih softvera a posebno antivirusnog programa Kaspersky. Ovo su nove mjere Kijeva koji je nametnuo sankcije prema Moskvi.

Ove sankcije će također utjecati na 28 ruskih banaka, državnu televiziju, na kompaniju za proizvodnju helikoptera i na veliki broj pojedinaca, javlja Russia Today.

Odnosi između Moskve i Kijeva pogoršali su se nakon referenduma na Krimu kojim je odlučeno da taj poluotok pripadne Rusiji, što je Ukrajina okarakterisala kao kršenje međunarodnih prava i jedna vrsta agresije. Kijev također optužuje Rusiju da mjesecima vodi "tajni rat" na istoku Ukrajine, tako što podržava lokalne pobunjeničke snage.

Sve ove optužbe Rusija je odbacila tvrdeći kako Ukrajina nema valjanih dokaza za to.