Oklopna vozila u akciji
112

Ukrajina u regiji Zaporožje probija posljednju liniju ruske odbrane

F. H.
Mapa: ISW
Mapa: ISW
Institut za proučavanje rata (ISW) izvijestio je da ukrajinska oklopna vozila već djeluju iza zadnje crte ruskih odbrambenih utvrda, koje ukrajinske snage trenutno probijaju na zapadu Zaporoške oblasti.

"Geolocirana snimka objavljena 21. septembra pokazuje da su ukrajinska oklopna vozila napredovala južno od ruskih protutenkovskih jaraka i prepreka Zmajevih zuba koji su dio troslojne odbrane i sudjelovala u ograničenoj borbi neposredno zapadno od Verbova (18 km), jugoistočno od Orihiva. Međutim, nije jasno hoće li ukrajinske snage zadržati te položaje", navodi se u analizi.

ISW je izvijestio da su po prvi put vidjeli da ukrajinske snage koriste oklopna vozila izvan ruske troslojne odbrane.

Institut naglašava da prisutnost ukrajinskih oklopnih vozila iza zadnje linije trenutnog ruskog odbrambenog sloja ukazuje na to da su Ukrajinci dovoljno probili prve dvije linije ovog sloja da pomaknu svoja vozila naprijed.

"Sposobnost Ukrajine da dovede oklopna vozila do i kroz najjaču rusku odbranu s namjerom da ih zaustavi i upravlja tim vozilima u blizini pripremljenih ruskih odbrambenih položaja važni su znakovi napretka u ukrajinskoj protuofanzivi", istaknuo je ISW.

ISW je primijetio da dodatne geolokacijske snimke objavljene 20. i 21. septembra pokazuju da su ukrajinske snage također napredovale zapadno i jugozapadno od naselja Verbove.

Dakle, ruske trupe, koje se trenutno brane u zapadnom dijelu Zaporoške oblasti, nisu imale mogućnosti spriječiti ukrajinske trupe da postupno, ali samouvjereno napreduju od sredine augusta.

ISW je napisao da stalno promatra sporo, ali redovno napredovanje ukrajinskih trupa u ovom području, unatoč činjenici da ruska vojska prebacuje ovdje dijelove relativno elitnih jedinica kako bi ojačala svoje odbrambene operacije.

Osim toga, ISW je primijetio da su ukrajinske trupe izvele nekoliko napada bespilotnim letjelicama i projektilima na ruski aerodrom u blizini okupiranog Sakyja na Krimu i da su moguće oštetile ruske avione.

Uz to, satelitske slike potvrdile su da su ukrajinske snage 20. septembra također pogodile 744. komunikacijski centar komande Crnomorske flote na okupiranom Krimu. Slike pokazuju da su ukrajinski udari uništili veliki dio komandnog mjesta u blizini Verkhniosadova, 16 km sjeveroistočno od Sevastopolja.