Neuspjela agresija
99

Ukrajina tvrdi da su ruski gubici u ratu prešli pola miliona vojnika: Koliko su brojevi tačni?

F. H.
Uništeni tenk u okolini Harkova (Foto: EPA-EFE)
Uništeni tenk u okolini Harkova (Foto: EPA-EFE)
Prema ukrajinskom Glavnom štabu, više od pola miliona ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno u Ukrajini tokom 27 mjeseci dugog rata punog opsega.

Zapanjujući broj u skladu je s procjenama Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, koje su ranije u maju rekle da se ukupni ruski gubici kreću oko 500.000.

"Procjenjujemo ruske vojne gubitke na 500.000, uključujući 150.000 mrtvih", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne trećeg maja.

Ruska agresija bez obzira na živote vlastitih vojnika vjerovatno će se nastaviti, ali iza te brojke krije se potencijalna demografska i ekonomska tempirana bomba koju ruski predsjednik Vladimir Putin možda neće moći tako lako ignorirati, piše Kyiv Independent.

Prema ukrajinskim podacima, do 25. maja Rusija je izgubila 500.080 vojnika. Brojke Glavnog štaba ukrajinskih oružanih snaga ne navode poginule i ranjene. Opći je konsenzus da uključuje mrtve, ranjene, nestale i zarobljene.

Zelenski je u februaru rekao da je od početka sveopćeg rata ubijeno 180.000 ruskih vojnika. Predsjednik je rekao da je u isto vrijeme ubijeno preko 31.000 ukrajinskih vojnika.

Zapadni dužnosnici dali su slične procjene o gubicima na ruskom bojištu. Govoreći za ruske neovisne novine Novaya Gazeta Europe, Sejourne je rekao da je "vojni neuspjeh Rusije već očit".

Leo Docherty, britanski državni ministar za oružane snage, rekao je krajem aprila da Velika Britanija procjenjuje ruske gubitke na preko 450.000.

"Procjenjujemo da je približno 450.000 ruskog vojnog osoblja ubijeno ili ranjeno, a deseci hiljada su već dezertirali od početka sukoba. Broj poginulih pripadnika ruskih privatnih vojnih kompanija (PMC) nije jasan", rekao je Docherty u parlamentu.

Američka procjena objavljena 12. decembra iznosila je ukupan broj od 315.000. Istog dana ukrajinska brojka bila je 340.650.

Ukrajina je svakodnevno objavljivala procjene broja poginulih i ranjenih ruskih vojnika od prvih dana pokretanja invazije punog opsega. U početku je postojao određeni skepticizam o tome koliko su brojke tačne, što se ogledalo u činjenici da su zapadne nacije u početku oklijevale objaviti vlastite brojke.

"Na početku rata, kad sam bio u Moskvi, nismo spekulirali o brojkama jer je bilo puno propagande", rekao je John Foreman CBE, bivši vojni ataše Velike Britanije u Moskvi od 2019. do 2022. Kijev Independent.

"Ali čini mi se da su se tokom zadnjih godinu i pol dana britanske, američke i ukrajinske procjene poklopile."

Tokom sveobuhvatne invazije, zapadni saveznici Ukrajine počeli su javno objavljivati vlastite procjene ruskih gubitaka i one su uglavnom u skladu s onima koje dolaze iz Kijeva.