Velika ofanziva
42

Ukrajina tvrdi da Rusija planira novu mobilizaciju kako bi preokrenula tok rata

T. K.
Žena čeka na autobuskoj stanici u blizini plakata koji prikazuje ruskog vojnika (Foto: EPA-EFE)
Žena čeka na autobuskoj stanici u blizini plakata koji prikazuje ruskog vojnika (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija planira pozvati više vojnika za novu veliku ofanzivu, iako se Moskva suočava s velikim unutrašnjim kritikama zbog rata u kojem je ubijen veliki broj regruta.

Kijev već sedmicama govori da ruski predsjednik Vladimir Putin planira da naredi još jednu masovnu regrutaciju i zatvori svoje granice kako bi spriječio muškarce da pobjegnu.

"Ne sumnjamo da će sadašnji gospodari Rusije baciti sve što im je preostalo i sve koje mogu okupiti da pokušaju da preokrenu tok rata i barem odgode svoj poraz", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju u utorak.

"Moramo poremetiti ovaj ruski scenario. Pripremamo se za ovo. Teroristi moraju izgubiti. Svaki pokušaj njihove nove ofanzive mora propasti", kazao je.

Rusko ministarstvo odbrane u srijedu je okrivilo upotrebu mobilnih telefona od strane svojih vojnika za ukrajinski napad u novogodišnjoj noći u kojem je, kako navode, ubijeno 89 vojnika. To je najsmrtonosniji napad koji je Moskva priznala od početka rata.

Ako Rusija planira novu mobilizaciju, smrt velikog broja regruta u novogodišnjoj noći mogla bi potkopati moral. Stotine hiljada ljudi pobjeglo je iz Rusije kada je Putin naredio prvi poziv rezervista nakon Drugog svjetskog rata u septembru nakon vojnih neuspjeha.

Putin je prošlog mjeseca rekao da nema potrebe za daljnjom mobilizacijom, ali sada se pojavljuju znakovi da Kremlj sada možda razmatra još jedan poziv. Malo poznata grupa koja tvrdi da predstavlja udovice ruskih vojnika objavila je u utorak poziv Putinu da naredi veliku mobilizaciju milion muškaraca. Kremlj nije komentarisao tu poruku.