Obrat na frontu
192

Ukrajina tvrdi da je napredovala u Bahmutu, raketama dugog dometa napali Lugansk

G. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajina kaže da je ponovno zauzela teritoriju u Bakmutu, što je rijedak napredak nakon mjeseci ruskih osvajanja u istočnom gradu.

Kijev je rekao da su njegove snage napredovale dva kilometra u sedam dana. Rusija je rekla da su se njene trupe pregrupirale u jednom području.

Tvrdnje signaliziraju promjenu zamaha u Bahmutu - ali šire gledano, nema jasnih dokaza o ukrajinskoj protuofanzivi, piše BBC.

Međutim, u petak su u Lugansku pod ruskom okupacijom zabilježene dvije eksplozije.

Slike objavljene na društvenim mrežama, koje je potvrdio BBC, pokazuju veliki oblak crnog dima koji se uzdiže iz grada, koji se nalazi oko 90 kilometara iza linije fronta u istočnoj Ukrajini.

Eksplozije dolaze dan nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo saiopćilo da je opskrbilo Ukrajinu krstarećim projektilima dugog dometa Storm Shadow.

Dužnosnici koje je imenovao Kremlj rekli su da je šestero djece u Lugansku povrijeđeno u raketnom napadu zajedno s ruskim parlamentarcem Viktorom Vodolatskim. Tamošnje vlasti za napad su okrivile Kijev.

Lugansk je izvan dosega raketa Himars na koje se Ukrajina ranije oslanjala za duboke udare na ruske ciljeve. No dužnosnici koje je imenovala Rusija u regiji rekli su kako misle da su za to odgovorni projektili ukrajinske proizvodnje koji su pogodili upravne zgrade dvaju poduzeća.

Ranije je rusko ministarstvo odbrane saopćilo da su ruske trupe u jednom području Bahmuta promijenile svoj položaj iz strateških razloga.