Svijet
0

Ukrajina treba vratiti povjerenje izgubljeno u krizi s plinom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija smatra da Ukrajina treba nastaviti provođenje političkih, privrednih i sudskih reformi kako bi ponovo zadobila povjerenje izgubljeno tokom spora s Rusijom zbog isporuke plina početkom godine, rekli su češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg i evropska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner.

"Za uzajamne odnose je neophodno da ubuduće izbjegnemo krize kakva je bila ona oko isporuke plina, u kojoj su zemlje članice EU-a bile taoci bilateralnog spora", rekao je Schwarzenberg u četvrtak nakon sastanka s evropskom trojkom u Pragu.

Češki ministar je naglasio i da bi Kijev trebalo da nastavi s reformama i stabilizacijom unutrašnje politike, prenijela je agencija ČTK.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Volodimir Ohrizko ponovio je tvrdnje Kijeva da Ukrajina nije izazvala spor s Rusijom zbog kojeg je u januaru na nekoliko dana bila obustavljena isporuka plina evropskim zemljama.

Ohrizko je rekao i da Ukrajina želi postati punopravna članica EU-a i založio se za ukidanje viza sa zemljama Unije. Sastanku trojka EU – Ukrajina prisustvovao je i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, čija zemlja 1. jula preuzima od Češke šestomjesečno predsjedavanje Unijom.