Svijet
0

Ukrajina: Teška artiljerijska pucnjava u Donjecku

FENA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Teška artiljerijska pucnjava je nastavljena u utorak ujutro na rubovima aerodroma u Donjecku, separatističkom uporištu na istoku Ukrajine, čiji stanovnici kažu da se plaše okončanja krhkog primirja nakon što je Kijev najavio reviziju svojih mirovnih obaveza, prema novinarima agencije AFP.

"Teške artiljerijske borbe su počele od 6.30 sati jutros. U toku noći se pucalo na mahove. Ovo je pakao", ispričala je AFP-u Tatjana Viktorovna, koja živi nekoliko stotina metara od aerodroma, središta borbi koje su počele prije nekoliko mjeseci i pored krhkog primirja uspostavljenog prije dva mjeseca.

Otkada je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio od strane Kijeva reviziju svojih mirovnih obaveza dan nakon separatističkih izbora u nedjelju, mnogi u Donjecku ocjenjuju da njegove riječi znače prekid primirja, što je dovelo do smanjenja intenziteta borbi u većini područja zone pogođene neprijateljstvima.

"Porošenko je rekao da će promijeniti politiku. Jasno je da će se borbe nastaviti", smatra stanovnik Donjecka Ivan Sergejevič.

Šest mjeseci nakon početka sukoba u kojem je poginulo više od 4.000 ljudi, samoproglašene republike Donjeck i Lugansk su u nedjelju izabrale svoje "predsjednike" i svoje "parlamente".

Priznato od strane Moskve, ovo glasanje je oštro osuđeno od strane zapada i Kijeva, a Kijev to naziva "grubim kršenjem" mirovnog procesa.

Ukrajinsko vijeće nacionalne sigurnosti i odbrane kojim predsjedava šef države će se sastati u 15.00 sati po srednjoevropskom vremenu u Kijevu kako bi se odlučilo o mjerama odmazde koje će središnja vlada preduzeti u ovom kontekstu.