{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukrajina spremna osigurati snabdijevanje Evrope prirodnim gasom

F
4.10.2012. u 17:44
1
0
Ukrajina spremna osigurati snabdijevanje Evrope prirodnim gasom
1
Ukrajina spremna osigurati snabdijevanje Evrope prirodnim gasom
Ukrajina je spremna da osigura neometano snabdijevanje Evrope gasom tokom zimske sezone grijanja 2012-2013. godine, saopćio je u četvrtak zamjenik ukrajinskog premijera Valerij Hoškovski.
"Smatram da tokom ove zime i u bliskoj budućnosti neće biti krize u snbdijevanju gasom, jer mi sarađujemo u okviru već potpisanih sporazuma", poručio je Horošovski učesnicima trećeg Crnomorskog ekonomskog foruma koji se održava u ukrajinskom gradu Livadia.

Ukrajina će, zajedno s ruskim i evropskim partnerima, spriječiti nove prekide u snabdijevanju gasom tokom ove zimske sezone grijanja, saopćio je Horoškovski, prenosi Xinhua.

Tokom sedmicu dana zimske sezone grijanja u februaru ove godine, rusko snabdijevanje Evrope gasom preko Ukrajine bilo je prekinuto. Gasna kriza dovela je do optužbi da je Rusija prekinula snabdijevanje gasom.

Ruska gasna kompanija Gazprom saopćila je tada da isporučuje sve naručene količine gasa i optužila je Ukrajinu da uizima više gasa nego što joj pripada po ugovoru. Ukrajina je negirala da krši bilo kakve odredbe ugovora.

U junu je Gazprom dao kredit Ukrajini, preko koje prolazi i do 80 posto ruskog prirodnog gasa koji ide prema Zapadu, od dvije milijarde dolara kako bi platila snabdijevanje gasom tokom zime.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: