Komunikacija dronovima
15

Ukrajina se u ratu oslanja na Starlink, ali izgleda da Rusija zaobilazi sankcije i također ga koristi

N. V.
Ukrajinske trupe na liniji fronta kažu da imaju problema sa vezom s vitalnom internetskom uslugom Starlink, u vlasništvu Elona Muska. Istovremeno izvještavaju o povećanju ruske upotrebe ovih uređaja, uprkos tome što su SAD to zabranile sankcije.

U nizu intervjua na svim linijama fronta, ukrajinski vojnici su rekli da su brzine veze pale u proteklih nekoliko mjeseci i prijavili su druge probleme sa vezom. Pritužbe se poklapaju s porastom uočenih ukrajinskih uočavanja ruske upotrebe satelitske internetske usluge, koju vodi Muskov SpaceX, i objava na društvenim mrežama u kojima ruski crowdfunderi tvrde da su uspješno zaobišli sankcije za rusko korištenje uređaja, kupujući ih u trećim zemljama.

Razlog za izvještaje o pogoršanju usluge u Ukrajini je nejasan, a Starlink, SpaceX i Musk odbili su komentirati. Ipak, vojnici i analitičari sugeriraju da bi moglo biti više Starlinkova u spornim područjima nego mjesecima ranije, s obje strane linije, što bi moglo utjecati na brzinu veze.

Internet usluga Starlink pružila je značajnu prednost manjoj ukrajinskoj vojsci od invazije 2022. godine, omogućavajući njenim snagama da dijele podatke o dronovima u realnom vremenu između jedinica i komuniciraju u područjima gdje je borba poremetila uslugu mobilnih telefona.

Jedan komunikacijski operater u oblasti Zaporožja, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je za CNN da su problemi počeli u protekle tri sedmice: "Počeli smo primjećivati ​​(a) loš kvalitet veze", rekao je.

"Stalno se kvari, potrebno ga je ponovo pokrenuti da bi počeo ispravno raditi. Ali ubrzo brzina počinje da se smanjuje i veza se ponovo prekida. To donosi prilično neprijatne komplikacije u radu", dodao je.