Dplomatija kao maska
0

Ukrajina protjerala dvoje Čeha zbog vojne špijunaže

FENA
Ukrajina je saopćila u petak da je protjerala dvoje čeških diplomata zbog vojne špijunaže, u skandalu koji bi mogao unijeti dodatnu napetost u odnose dviju zemalja.

Dvoje diplomata je "koristilo svoj diplomatski status kao masku za špijunske aktivnosti, prikupljanje informacija vojno-tehničke i vojno-političke prirode", navedeno je u saopćenju ukrajinske službe sigurnosti.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je prethodno da je pozvalo otpravnika poslova češke ambasade i uručilo mu protestnu notu, prenosi AFP.

Šef vojnog odjela češke ambasade pukovnik Zdenek Kubicek i vojni ataše bojnica Petra Novotna proglašeni su nepoželjnima u Ukrajini.

Kubicek i Novotna su u zamjenu za novac dobivali informacije od dvoje ukrajinskih doušnika, od kojih je jedan zaposlen u tvornici aviona, a drugi - ženska osoba - u ministarstvu obrane, izjavila je predstavnica za tisak ukrajinske službe sigurnosti Marina Ostapenko.

Prvi doušnik je uhićen pod optužbom da je prikupljao i odavao povjerljive državne informacije, dok je druga osoba, koja je u martu zatražila politički azil u Češkoj, privedena prilikom pokušaja da napusti zemlju i optužena za izdaju, ali nije zadržana u pritvoru jer je majka dvoje maloljetne djece, rekla je Ostapenko.

Češka ambasada u Kijevu nije željela komentirati slučaj.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u sqaopćenju nadu da incident neće ugroziti odnose dviju zemalja.

Prag je prethodno već izazvao nezadovoljstvo Kijeva kada je odobrio azil bivšem ukrajinskom ministru ekonomije Bogdanu Danilisinu, koji je pod istragom zbog optužbi za zloupotrebu vlasti.