Svijet
0

Ukrajina prijeti protjerivanjem ruskog ambasadora

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine upozorilo je ruskog ambasadora u Kijevu Viktora Černomirdina da bi mogao biti proglašen nepoželjnom osobom zbog "nediplomatskih komentara u vezi s Ukrajinom".

Černomirdin je u utorak pozvan u ministarstvo, gdje mu je bilo zamjereno zbog "neprijateljskih i veoma nediplomatskih komentara u vezi s Ukrajinom i njenom vladom", prenijela je ruska agencija Itar-tass.

U izvještaju ruske agencije se ne navodi šta ukrajinske vlasti konkretno zamjeraju ambasadoru Černomirdinu i drugim ruskim diplomatima.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Vladimir Ogrizko je kazao da se postupci Černomirdina kose s Bečkom konvencijom, diplomatskom etikom i međunarodnim pravom i da nisu saglasni s njegovim statusom ambasadora.

Ogrizko je dodao da su ruski generalni konzuli u Harkovu i Odesi, kao i izvjesni diplomati u ruskoj ambasadi u Kijevu također prekršili Bečku konvenciju.

Ukrajinski ministar se pozvao na odredbe konvencije koje predviđaju da zemlja domaćin može da, u bilo kom trenutku i bez objašnjenja, uskrati dalje gostoprimstvo stranom ambasadoru ili diplomati, navela je ruska agencija.