Gotovo muzejski primjerak
34

Ukrajina potvrdila napad na ruski brod "Kommuna", star čak 111 godina, ali još uvijek u službi

F. H.
Screenshot
Screenshot
Ruski pomoćni brod "Kommuna" zapalio se 21. aprila u luci privremeno okupiranog Sevastopolja zbog akcija ukrajinske ratne mornarice.
"Ovo se dogodilo uz direktnu uključenost ukrajinske ratne mornarice. Obim štete na brodu se razjašnjava, ali prema preliminarnim informacijama, brod više nije spreman za obavljanje svojih zadataka", rekao je kapetan trećeg ranga Dmitro Pletenčuk, glasnogovornik za ukrajinsku mornaricu.

Portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk izjavio je da će se ponoviti slični incidenti na infrastrukturnim objektima ruskih snaga na okupiranom Krimu.

Od avgusta 2022. godine na Krimu su redovno prijavljivane eksplozije. U slučaju ukrajinskih raketnih i bespilotnih napada, ruska okupaciona administracija obično tvrdi da su eksplozije navodno rezultat rada protivvazdušne odbrane ili efikasnog uništavanja dronova koji se približavaju.

"Kommuna" (ranije 'Volhov') je jedinstveni spasilački brod porinut 30. novembra 1913. godine, koji služi kao "spasilac podmornica". Opremljen je podvodnim robotom Seaeye Panther Plus i hidroakustičnom stanicom za podvodnu komunikaciju pod nazivom 'Kama', što mu omogućava rad na dubini i vraćanje potopljenog tereta.

Služio je u ruskoj carskoj mornarici, sovjetskoj mornarici i, konačno, ruskoj mornarici i preživio je dva svjetska rata. On je, daleko, najstariji aktivni ratni brod na svijetu s ulogom na prvoj liniji fronta.

Kommuna je nezamjenjiva u drugom smislu. Ona je pomorski putnik kroz vreme iz prošlog vremena. Muzejski eksponat koji je, nevjerovatno, još uvijek u upotrebi generacijama nakon što su druga plovila njenih godina zarđala.

A gubitkom Komune, privremeno ili trajno, Crnomorska flota također gubi kritičnu sposobnost. Kommuna je katamaran s dva trupa: u osnovi, brod s velikim otvorenim prostorom u sredini kroz koji njena posada može lansirati i povratiti minijaturne spasilačke podmornice ili podići predmete poput komada potonulih plovila sa morskog dna.

Kada je par ukrajinskih projektila potopio rusku krstaricu Moskva u zapadnom Crnom moru u aprilu 2022. godine, Kommuna i njena mini-podmornica AS-28 su navodno pomogli da se izvuku dijelovi olupine - i tijela posade krstarice.

Ova sposobnost spašavanja i oporavka daje podmorničkim snagama Crnomorske flote, koje su smanjene na četiri podmornice klase Kilo nakon što je ukrajinski projektil raznio petu podmornicu u Sevastopolju u septembru samopouzdanje da plove i bore se u sve opasnijim vodama, piše Forbes.