|

Ukrajina otplatila dug Rusiji, novi gas plaća unaprijed

Ukrajina otplatila dug Rusiji, novi gas plaća unaprijed
0
A
Anadolija
24.12.2014. u 12:15
11
komentara
0

dijeljenja
Ukrajina otplatila dug Rusiji, novi gas plaća unaprijed
Ukrajinska kompanija Naftogaz Rusiji je isplatila i drugi dio duga za zemni gas u iznosu od 1,65 milijardi dolara. Gas koji će Ukrajina preuzeti do kraja godine Gazpromu je plaćen unaprijed.
Kompanija Naftogaz saopćila je da je izmirila dugovanja za prethodno potrošeni plin. Prema dogovoru postignutom u Briselu, Ukrajina je do sada ruskom Gazpromu isplatila 3,1 milijardu dolara za 11,5 milijardi kubnih metara gasa uvezenog u periodu novembar - decembar 2013. i april - maj 2014. godine. Prvi dio duga u iznosu 1,45 milijardi dolara isplaćen je 4. novembra.

Do kraja ove godine Ukrajina planira uvesti još milijardu kubnih metra gasa, a prema novim odredbama Gazproma, Ukrajina je unaprijed morala isplatiti 378 miliona dolara, tj. naknadu za traženu količinu energenta. 

Zbog nagomilanih dugova Gazprom je 16. juna 2014. godine potpuno obustavio isporuku gasa Ukrajini, a ponovni promet ovog energenta uspostavljen je početkom decembra ove godine. Dužnička kriza Gazprom je navela da uvede novi sistem naplate, tj. od sada Ukrajina mora unaprijed platiti željenu količunu ruskog gasa.

Posredstvom Evropske unije Ukrajina i Rusija su 31. oktobra postogli sporazum o kupoprodaji gasa. Prema tom sporazumu Ukrajina se obavezala da će iznos duga od 1,45 milijardi dolara isplatiti odmah, a da će iznos od 1,65 milijardi dolara isplatiti do kraja godine. Strane su ranije dogovorile cijenu od 385 dolara po kubnom metru, no Rusija je napravila ustupke te je cijena za period do kraja 2014. godine spuštena na 378 dolara. U prvoj četvrtini 2015. godine Ukrajinci će kupovati gas po cijeni 365 dolara po kubnom metru. 
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...