{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukrajina optužuje vojne trupe Rusije za invaziju, Rusi poručuju "halucinirate"

Klix.ba
20.1.2015. u 21:34
18
173
Ukrajina optužuje vojne trupe Rusije za invaziju, Rusi poručuju "halucinirate"
18
Ukrajina optužuje vojne trupe Rusije za invaziju, Rusi poručuju "halucinirate"
Ukrajinska vojska optužila je Rusiju da vrši napade na njihove snage u borbama na području istočne Ukrajine. Glasnogovornik vojske Ukrajine Andriy Lysenko kazao je da regularne ruske jedinice napadaju regiju Luhansk koja je većinom pod kontrolom pobunjenika.
Teške borbe vode se u blizini grada Slovyanoserbsk, kazao je.

Rusija negira ove optužbe i tvrdi kako nije poslala svoje trupe u Ukrajinu, ali priznaje da postoje "volonteri" koji se bore na strani pobunjenika u toj zemlji.
Glasnogovornik Oružanih snaga Rusije Igor Konashenkov odbacio je ukrajinske izvještaje kazavši da su to "halucinacije o ruskoj invaziji".

"Regularne vojne formacije koje su sastavni dio vojske Rusije napale su vojne jedinice Ukrajine na sjeveru antiterorističke operativne zone. Borba teškim naoružanjem se nastavlja u blizini kontrolnih tačaka 29 i 31", rekao je Lysenko misleći na područje okolo Slovyanoserbskog i Luhanskog.

Kazao je da su ukrajinske trupe zaustavile prodor Rusa i da drže područje pod kontrolom, ali da je situacija izuzetno ozbiljna, prenosi BBC.

Međunarodni posmatrači u istočnoj Ukrajini upozorili su na ozbiljno narušavanje sigurnosti dok se borbe intenziviraju u Luhanskom i Donjecku. Napadi su se proširili i na gradove, a najveći strah vlada zbog civila, posebno djece, čiji su životi ugroženi.

Više od 4.800 osoba ubijeno je otkako su pobunjenici preuzeli kontrolu u ovim dijelovima Ukrajine u aprilu prošle godine. Više od milion civila je raseljeno, a veliki broj preselio se u Rusiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: