Svijet
0

Ukrajina: Oko 200 maskiranih osoba sukobilo se s policijom u Kharkovu

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Najmanje 200 maskiranih osoba upalo je u zgradu lokalne uprave u gradu Kharkovu na istoku Ukrajine.

Napadači su se sukobili s policijom i snagama sigurnosti u zgradi gradske administracije. Oni koji su ušli u zgradu koristili su suzavac, prenosi ukrajinski TV kanal 112. Maskirani muškarci su držali zastavu s oznakama radikalnog bataljona Azov, koji je optužen za brojna kršenja ljudskih prava u istočnoj Ukrajini.

"Bilo je nekoliko manjih sukoba između policije i ljudi u fantomkama, a onda je neko bacio i suzavac. Ulaz u zgradu lokalne uprave u Kharkovu je okružen policijskim kordonom", izvjestio je novinar TV 112.

Ranije je najmanje 50 maskiranih osoba učestvovalo u protestima ispred rezidencije lokalnog političara Mickhaila Dobkina koji se zalaže za mirno rješenje krize u Ukrajini. Maskirane osobe nisu imali nikakvih zahtjeva ali se pretpostavlja da je njihov cilj protjerivanje Dobkina iz Kharkova i nedopuštanje Gennady Kernesu da postane gradonačelnik tog grada.

Kernes je prije nemira u Ukrajini bio pristalica svrgnutog predsjednika Viktora Yanokovicha, ali je kasnije promijenio stavove, da bi zadržao vlast.