Svijet
0

Ukrajina: Nastavak napetosti u Kijevu

FENA
Da li se, poslije kraćeg zatišja, nastavlja politička kriza u Ukrajini? Predsjednik i premijer Ukrajine u subotu su se sastali po drugi put, u nastojanju da riješe novonastalu političku krizu u zemlji.

Predsjednik Viktor Juščenko, naklonjen Zapadu, naredio je u petak stavljanje snaga ministarstva unutrašnjih poslova pod njegovu kontrolu, što je produbilo političku krizu u zemlji.

U međuvremenu, hiljade ljudi, uglavnom pristalica proruski orijentisanog premijera Viktora Janukoviča, okupile su se u prijestonici Kijevu, javio je BBC.

Snage sigurnosti su saopćile da su zbog skupa povećale stepen pripravnosti.

SAD i Evropska unija apelovali su na obje strane da ne primjenjuju silu, a Rusija je pozvala na "poštovanje ukrajinskog Ustava".

U saopćenju objavljenom na predsjednikovoj internet stranici u petak, Viktor Juščenko je rekao da je taj korak bio potreban kako bi se političke snage u Ukrajini "spriječile u ugrožavanju nacionalne sigurnosti", ali pritom nije dao više detalja o pozadini svoje odluke.

Ubrzo potom, javile su agencije iz Kijeva, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova su odbacili predsjednikovo naređenje.

Predstavnik za štampu tog ministarstva Konstantim Stogni je rekao da je naređenje predsjednika Juščenka "ilegalno" i da bi "ispunjavanje ilegalnog naređenja predstavljalo krivično djelo".

Premijer Rusije Mihajl Fradkov je izrazio zabrinutost zbog eskalacije napetosti u Ukrajini.

Predsjednik Ukrajine je u četvrtak smjenio i glavnog državnog tužioca u zemlji, što je protumačeno kao najnovija epizoda u političkoj krizi koja potresa zemlju zbog odnosa Viktora Juščenka sa imenjakom i premijerom Janukovičem.

Vlada je na predsjednikovu odluku reagovala rekavši da odluka o smjeni tužioca predstavlja "puč", a premijer Janukovič napustio je jedan skup predstavnika bivših sovjetskih država kako bi se vratio u Kijev.

Pristalice smjenjenog tužioca Svjatoslava Piskuna su, po objavljivanju vijesti o smjeni, zauzeli njegov kabinet protestujući protiv odluke.

Piskun je smijenjen pošto se usprotivio predsjedničkom naređenju da preduzme disciplinske mjere protiv trojice sudija Vrhovnog suda. Riječ je o sudijama koji su odbili da napuste položaje nakon predsjednikove odluke da ih smijeni.