{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukrajina: Najviše glasova dobila Janukovičeva Partija regija

F
6.10.2007. u 00:00
0
0
Ukrajina: Najviše glasova dobila Janukovičeva Partija regija
0
Ukrajina: Najviše glasova dobila Janukovičeva Partija regija
Foto: AFP
Ukrajinska centralna izborna komisija saopćila je u petak uvečer konačne preliminarne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora po kojima je najveći broj glasova - 34,37 posto dobila Partija regija premijera Viktora Janukoviča.
Na drugom mjestu je Blok Julije Timošenko (BJT) sa 30,71 posto a na trećem Blok Naša Ukrajina - Narodna samoodbrana (NU-NS) koji podržava predsjednika Viktora Juščenka sa 14,15 posto glasova birača.

U Vrhovnoj radi (skupštini) poslanike će imati i Komunistička partija Ukrajine Pjotra Simonenka (5,39 posto) i Blok Litvina bivšeg predsjednika skupštine Vladimira Litvina, koji je osvojio 3,96 posto glasova.

Blizu milion birača glasalo je protiv svih 20 partija i političkih blokova koji su učestvovali na izborima.

Obrada kompletnog izbornog materijala i brojanje glasova trajali su od nedjelje 30. septembra kada su izbori održani do petka uvečer, a do petka ujutro bilo je izbrojano 99,98 posto.

Sporost u obradi objašnjena je time što nisu pristigli materijali iz osam izbornih komisija u Simferopolju na Krimu.

Pres-služba ukrajinskog predsjednika, koji se nalazi u posjeti Francuskoj, saopćila je da lideri BJT-a i NU-NS-a vode pregovore o budućoj koaliciji koja će imati većinu u skupštini.

Jedan od ključnih zahtjeva Juščenka u stvaranju moguće stare-nove koalicije "narandžastih" jeste zakonodavno prevladavanje "debalansa u sistemu državne uprave nastalog ustavnim izmjenama iz 2004. godine i usvajanjem zakona o kabinetu ministara", saopćila je predsjednikova pres-služba.

U januaru ove godine vladajuća skupštinska većina, čiji je lider bio Janukovič, ignorirala je Juščenkov veto na zakon o vladi, kojim su značajno smanjena ovlašćenja Juščenka, inače značajno "razvlašćenog" izmjenama ustava od početka 2006, kojima je politički sistem Ukrajine od predsjedničko-parlamentarne postao parlamentarno-predsjednički.

Za zakon o vladi glasao je i BJT, a Timošenkova je objasnila da će joj taj zakon koristiti kada bude premijerka.

Ruski mediji prenose, pozivajući se na izvore iz BJT-a da je "ovih dana potpisan sporazum sa NU-NS-om o sastavu buduće vlade".

Lider propredsjedničkog bloka, bivši ministar unutrašnjih poslova Jurij Lucenko je i prije objavljivanja konačnih preliminarnih rezultata najavio da će podržati Timošenkovu da se kandidira za predsjednika vlade.

"Narandžasti blok" namjerava provesti konsultacije i sa Blokom Litvina kojem je predloženo priključenje "koaliciji demokratskih snaga", ali je koaliciju bivšem predsjedniku Rade ponudila i Partija regija, koja je u prethodnom, raspuštenom sazivu bila u koaliciji sa Simonenkovim komunistima i socijalistima, koji ovaj put nisu prešli cenzus od tri posto.

Premijer Janukovič, prenosi Tanjug, izjavio je u četvrtak, kada su rezultati već bili sasvim izvjesni, da je Partija regija pobijedila na izborima i "znači ima pravo da formira koaliciju".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: