Vladimir Putin
0

"Ukrajina mora platiti tržišnu cijenu gasa"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ukrajina treba platiti tržišnu cijenu za prirodni gas, a Rusija će biti spremna platiti tržišnu naknadu za transport tog energenta, izjavio je u četvrtak uvečer ruski premijer Vladimir Putin.

"Smatramo da Ukrajina mora platiti tržišnu cijenu jer nije ispunila ranije uvjete", rekao je Putin na konferenciji upriličenoj za strane medije, prenio je Itar-Tass.

"Spremni smo platiti tržišnu naknadu za transport (gasa) pod uvjetom da naši ukrajinski partneri plate tržišnu cijenu za sam proizvod", istaknuo je ruski premijer.

Rusija je spremna nastaviti razgovore s Ukrajinom na bilo kom nivou kada je riječ o isporuci gasa toj državi i njegovom transportu u Evropu preko njezine teritorije, rekao je Putin.

Ruski premijer je optužio ukrajinsko rukovodstvo za nedostatak sposobnosti da organizira i održi normalno funkcioniranje ekonomije, ističući da je ekonomski kolaps u Ukrajini dostigao kritični nivo.

Putin je rekao i da ne bi bilo racionalno razmišljati o izgradnji još jednog gasovoda preko Poljske, ali da bi to pitanje moglo biti razmatrano u budućnosti, javila je ruska agencija.