Svijet
0

Ukrajina kritikuje nejednakost sporazuma koji je predložila Moskva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajinska vlada objasnila je u subotu svoje nepristajanje na potpisivanje protokola koji je predložila Rusija, a odnosi se na raspoređivanje posmatrača za nadzor tranzita gasa preko Ukrajine zbog nejednakih uvjeta predviđenih za Kijev i Moskvu.

Ovaj protokol ponovo "daje ruskoj strani potpunu kontrolu nad ukrajinskim sistemom gasovoda i de facto s ruske strane počinje eksproprijacija sistema ukrajinskih gasovoda", izjavio je novinarima zamjenik ukrajinskoga ministra vanjskih poslova Kostiantin Elisejev.

Ukrajina insistira na trostranom nadzoru isporuka i tranzita ruskoga gasa prema Evropi, uz učešće Kijeva, Moskve i Evropske unije.

Kijev je potpisao u četvrtak sporazum s Evropskom unijom kojim se pozivaju evropski posmatrači da dođu i provjere tranzit ruskoga gasa u Ukrajini te čekaju da i Rusija uradi isto.

Moskva je to odbila i predložila Kijevu odvojeni protokol praveći od svog potpisa uvjet za obnovu svojih isporuka Evropi preko Ukrajine.

U tom dokumentu, Rusi su predložili da se u taj proces, osim nacionalne ukrajinske energetske firme Naftagas uključi i dvanaestak evropskih gasnih preduzeća. Ono što je interesantno je to da je većina tih firmi pod kontrolom Gasproma, čime je ukrajinska strana stavljena u neravnopravan položaj", objasnio je Elisejev.

Osim toga, Kijev želi isti pristup raspoređivanja njegovih posmatrača u pumpnim stanicama gasa u Rusjiji i ruskih eksperata u Ukrajini, optuživši Moskvu da odbacuje tu ideju.

"Ruska strana insistira da eksperti razmatraju samo ukrajinsku stranu", rekao je on. "Čak, šta više, oni insistiraju na analizi tehničkoga stanja ukrajinskoga sistema gasovoda i njegovih podzemnih rezervoara, što nema nikakve veze s tranzitom", nastavio je on.