Uspostavljanje kontrole
73

Ukrajina kaže da njene snage napreduju u svim pravcima kontraofanzive

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinske trupe napreduju u svim pravcima svoje kontraofanzive protiv okupatorskih ruskih snaga, rekla je u petak zamjenica ministra odbrane, prenosi Reuters.

Od početka kontraofanzive ovog mjeseca, Ukrajina kaže da je ponovo uspostavila kontrolu nad grupama sela na jugoistoku, iako Rusija još uvijek drži dijelove teritorije na istoku, jugu i jugoistoku.

"Ako govorimo o cijeloj liniji fronta, i na istoku i na jugu, mi smo preuzeli stratešku inicijativu i napredujemo u svim smjerovima", rekla je zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar za ukrajinsku televiziju.

Reuters nije mogao provjeriti situaciju na bojnom polju. Rusija, koja je započela punu invaziju u februaru 2022. godine, nije priznala ukrajinske dobitke i rekla je da ukrajinska vojska trpi velike gubitke.

Maliar je rekla da se ukrajinske trupe "samouvjereno" kreću po bokovima oko razorenog istočnog grada Bakhmuta, koji drže ruske snage, a glavne borbe su se vodile oko grada.

Na jugu, kijevske snage su se kretale s pomiješanim uspjehom i uglavnom izravnale liniju fronta, rekla je ona.

"Na jugu se krećemo sa promjenjivim uspjehom, nekad ima dana kad je to više od kilometra, nekad manje od kilometra, nekad i do dva kilometra", kazala je ona.