Svijet
0

Ukrajina: Juščenko raspustio parlament

FENA
Viktor Juščenko; Foto: Reuters
Viktor Juščenko; Foto: Reuters
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, koji je odavno u sukobu s parlamentom i premijerom, u ponedjeljak je potpisao uredbu kojom se parlament raspušta, zakazao izbore za 27. maja, a objavio je i da u utorak ne ide na planirani put u Rusiju, objavile su agencije.

Juščenko se naciji obratio uživo na televiziji, a objasnio je da mu je bila "dužnost" raspustiti parlament zbog postupaka koji su, prema njegovom mišljenju u suprotnost s ustavom, javlja Reuters. Stanje u zemlji je "pod kontrolom", dodao je.

Premijera Viktora Janukoviča, svoga protivnika iz "narandžaste revolucije" 2004. optužio je za ilegalno vrbovanje parlamentarnih zastupnika.

Novinska agencija Interfax prenijela je riječi jednoga izvora u Kremlju koji kaže da je Juščenko zamolio ruskog predsjednika Vladimira Putina da odgode moskovske razgovore zakazane za utorak.

Prema Juščenkovoj uredbi, novi parlamentarni izbori moraju se održati u roku od 60 dana.

Kijev od jutra bruji o mogućem raspuštanju parlamenta. Jedan izvor iz ukrajinske socijalističke stranke rekao je za agenciju DPA da je Juščenko uredbu potpisao otprilike u 19 sati, odnosno u 18.00 po srednjoevropskome vremenu, a objavljena je dva sata poslije.

Agencija DPA javila je da se ukrajinski parlament sastao na vanrednoj sjednici dok je Juščenko držao govor na televiziji, ali da nije na vrijeme odbacila predsjednikovu uredbu.

Sada Juščenkove pristalice tvrde da će svako glasanje nakon predsjedničke uredbe biti nezakonito.

Samo koju minutu nakon Juščenkova govora parlament je ipak donio cijeli niz uredbi koje odbacuju Juščenkovu.

Predsjednik parlamenta Oleksander Moroz jasno je rekao da parlamentarna većina ne želi pristati na predsjedničku odluku. Uživo je na televiziji rekao da "nećemo dopustiti da nam diktiraju".

S 255 glasova za i nijednim protiv, parlament je odlučio nastaviti s radom, a dvjestotinjak zastupnika, mahom Juščenkovih pristalica bojkotirlao je sjednicu.