Dronovi, brodovi
124

Ukrajina jača vojne kapacitete turskim naoružanjem uslijed novih napetosti s Rusijom

V. K.
Ukrajina i dalje u lošim odnosima sa Rusijom (Foto: EPA-EFE)
Ukrajina i dalje u lošim odnosima sa Rusijom (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo odbrane Ukrajine odlučilo je potpisati ugovor sa Direkcijom za odbrambenu industriju Turske kojim će za potrebe ukrajinske vojske nabaviti nove ratne brodove i bespilotne letjelice turske proizvodnje.

Kako su naveli iz ovog ministarstva, Ukrajina je spremna kupiti još jednu seriju turskih bespilotnih letjelica (UAV), a također će nabaviti ratne brodove turske proizvodnje za dodatno jačanje mornarice.

Ministri odbrane Ukrajine i Turske potpisali su ugovore tokom posjete šefa Direkcije za odbrambenu industriju Turske Ismaila Demira glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Prema ugovoru o nabavi, Ukrajina želi ojačati svoju mornaricu kako bi pojačala sigurnost na Crnom i Azovskom moru.

Kako bi poboljšala sposobnosti svojih pomorskih snaga, Ukrajina bi trebala kupiti ratne brodove izgrađene u okviru turskog projekta morskih platformi MİLGEM (Nacionalni brod).

Ukrajina je pokrenula nabavku ovih brodova nakon novih napetosti između ove zemlje i Rusije u Azovskom i Crnom moru.

Govoreći uoči sastanka ministara vanjskih poslova i ministara odbrane Ukrajine i Turske u glavnom gradu Kijevu, koji koristi format quadriga, ukrajinski ministar odbrane Andriy Taran rekao je da Turska može pomoći Ukrajini da ispuni svoj glavni cilj tj. da postane članica NATO-a.

"Turska je ključna članica NATO-a i može pomoći Ukrajini u tom pogledu. Stoga smo otvoreni za povećanje saradnje u svim oblastima", rekao je ministar odbrane Ukrajine Andriy Taran.

Rekao je da su odlučili nabaviti bespilotne letjelice turske proizvodnje nakon što je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenskiy odlučio modernizirati vojsku zemlje.

"Nema potrebe nikoga uvjeravati da su turski bespilotne letjelice najefikasnije moderno oružje. Svi su to vidjeli u Siriji, Libiji i nedavno u borbama u Nagorno-Karabahu", rekao je Taran.

Prema sporazumu potpisanom tokom posjete, Turska se obavezala da će pružiti pomoć od skoro 30 miliona za jačanje vojnih kapaciteta Ukrajine. Turska ratna oprema naročito se dobro pokazala u sukobu u Nagorno-Karabahu između Armenije i Azerbejdžana gdje je upravo azerbejdžanska vojska u borbama koristila tursko naoružanje koje se pokazalo kao efikasno u borbama sa armenskim snagama.