Sudbina nepoznata
38

Ukrajina iz biblioteka povukla 19 miliona knjiga na ruskom jeziku ili iz sovjetskog doba

S. M.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ukrajina je do prošlog novembra iz svojih biblioteka povukla oko 19 miliona primeraka knjiga koje su bile ili iz sovjetske ere ili su bile na ruskom jeziku, piše Euroactiv.

Jevgenija Kravčuk, zamjenica šefa odbora ukrajinskog parlamenta za humanitarnu i informatičku politiku, rekla je da je od 19 miliona knjiga 11 miliona na ruskom jeziku.

"Neke knjige na ukrajinskom jeziku iz sovjetskog doba su također otpisane", rekla je Kravčuk prema saopćenju objavljenom na sajtu Vrhovne Rade, parlamenta zemlje.

"Postoje i preporuke za otpis i uklanjanje knjiga čiji su autori podržavali oružanu agresiju na Ukrajinu", dodala je.

Nije odmah bilo jasno šta se dogodilo sa povučenim knjigama.

Nakon što je Rusija 2014. godine anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, Kijev je sve više ograničavao upotrebu ruskih knjiga. Proces takozvane "derusifikacije" ubrzao se kada je Rusija napala zemlju prije skoro godinu dana.

Sredinom 2022. Ukrajina je ograničila distribuciju ruskih knjiga, nastojeći dodatno prekinuti kulturne veze između dva susjeda i poništiti politiku za koju vlasti u Kijevu kažu da je vijekovima potiskivala ukrajinski identitet.

"Generalno gledano, odnos knjiga na ruskom i ukrajinskom jeziku u našim bibliotekama je veoma žalostan“, rekla je Kravčuk.

"Dakle, sada govorimo o tome da je potrebno što prije obnoviti fondove i nabaviti knjige na ukrajinskom jeziku", istakla je.

Ona je dodala da je oko 44 posto knjiga u ukrajinskim bibliotekama na ruskom, a ostalo na ukrajinskom ili jezicima zemalja Evropske unije.

Ukrajinski je jedini službeni jezik u zemlji. Prema istraživanju Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju iz 2019. godine, otprilike polovina stanovništva govori uglavnom ili samo ukrajinski, a nekih 30 posto govori uglavnom ili samo ruski.

I ruski i ukrajinski su istočnoslovenski jezici, ali dok većina Ukrajinaca govori ruski, Rusi koji ne poznaju ukrajinski imaju poteškoća da ga razumiju.

Ruski jezik i dalje igra veliku ulogu u biznisu, kulturi i medijima. I još uvijek se vrlo široko govori u mnogim gradovima, uključujući Kijev, iako je upotreba ruskog jezika sve više ograničena. Zakonodavstvo obavezuje preduzeća i druge institucije da koriste ukrajinski jezik.

Prema raznim izvještajima, u periodu kada je Rusija okupirala ukrajinske teritorije na početku invazije, uništene su mnoge ukrajinske knjige i udžbenici.