Svijet
0

Ukrajina i Gruzija zabrinute zbog upozorenja iz Rusije

FENA
Najnovije saopćenje zvanične Moskve o protivljenju Rusije da Gruzija i Ukrajina pristupe NATO izazvale su zabrinutost u Tbilisiju i Kijevu.

Načelnik Generalštaba ruske vojske Jurij Balujevski izjavio je da će u slučaju da te dvije zemlje stupe u NATO zvanična Moskva biti prinuđena da poduzme ne "samo vojne" nego i "mjere drugog karaktera" kako bi osigurala svoje interese "u blizini državnih granica."

Iz ruske Dume jučer su također upućena svojevrsna upozorenja Ukrajini da bi Moskva, u slučaju ukrajinskog učlanjenja u NATO, mogla da pokrene pitanje statusa Krima i razmotri sporazume kojim je taj poluotok 1954. predan na administrativnu upravu Kijevu.

U 2009. ističe 10 godina poslije kojih treba potvrditi važenje Sporazuma o prijateljstvu i saradnji, u kome se navodi da teritorija jedne zemlje ne može služiti za prijetnje sigurnosti drugoj, podsjetila je također Duma.

Ministar vanjskih poslova Gruzije David Bakradže rekao je kako je veoma zabrinjavajuće kada se takvim terminima obraća načelnik Generalštaba na račun susjedne zemlje, dodajući da takve izjave sadrže u sebi vojnu prijetnju Gruziji i Ukrajini, pa da još jednom dokazuju zašto dvije zemlje teže u NATO, prenijela je ruska novinska agencija Interfaks.

Ministar Bakradže tvrdi da buduće članstvo Gruzije u Alijansi ne nosi sa sobom nikakvu prijetnju Rusiji, već će joj, kako smatra, naprotiv, donijeti samo korist, jer će tada Gruzija moći da garantira stabilnost na Kavkazu.

Predsjednik ukrajinske Vrhovne rade (skupštine) Arsenij Jacenjuk je pak ocijenio kao provokaciju izjave predstavnika Rusije o, kako je rekao, mogućnosti početka vojnih sukoba prema njegovoj zemlji.

Takve izjave ne mogu da ne izazovu zabrinutost Kijeva, rekao je Jacenjuk, pozivajući Ministarstvo odbrane i vanjskih poslova da provjere da li je informacija o izjavi Balujevskog tačna i da bude pripremljeno odgovarajuće reagiranje.

U Kijevu se, u međuvremenu, više desetina aktivista omladine propredsjedničke partije Naša Ukrajina okupilo kod ruske ambasade u Kijevu, protiveći se miješanju Rusije u unutrašnje poslove Ukrajine.

Demonstranti traže da budu razjašnjene izjave ruskih političara o Ukrajini, a jedan od lidera omladinskog ogranka te partije Jaroslav Iljicki rekao je da ukrajinski narod poslije stupanja u NATO neće dati Rusiji Krim i zemlje istočne Ukrajine.