Svijet
0

Ukrajina i dalje odbija ruski zahtjev za isporuku gasa

FENA
Ukrajina je u četvrtak odbacila posljednji ruski zahtjev da usmjeri prirodni gas ka sve nervoznijim evropskim potrošačima, produbljući teški ekonomski i politički spor koji je paralizirao isporuke tog energenta Evropi.

Očajnički nastojeći da obnovi snabdijevanje, Evropska unija saopćila je da je spremna pridružiti se sastanku tokom vikenda između Ukrajine i Rusije kako bi tražila rješenje krize koja je ostavila istočnu Evropu u teškoj borbi za grijanje, svjetlo i energiju, javio je AP.

S prekidom snabdijevanja ruskog gasa preko Ukrajine, koji je ušao u deveti dan, malo je nagovještaja da bi moga biti okončan prekid isporuke uprkos glasnom protivljenju EU-a.

Nakon posjete Kijevu i Moskvi kako bi insistirao na obnovi snabdijevanja, premijer gasom lišene Slovačke izjavio je kako je malo nade da će uskoro biti obnovljene isporuke. "To je praktično nemoguće", izjavio je Robert Fico novinarima u Bratislavi.

Evropa zavisi od Rusije u snabdijevanju oko četvrtine svojih gasnih potreba, dok se 80 posto tog gasa isporučuje preko ukrajinskih plinovoda. Rusija je prekinula prodaju plina Ukrajini 1. januara zbog sporenja oko cijene, a potom je optužila Ukrajinu za krađu gasa namijenjenog Evropi i potpuno je zatvorila ventile 7. januara.

U utorak je postignut teško dogovoreni sporazum o razmještanju posmatrača EU-a na ključnim gasnim stanicama, povećavajući nade u obnovu snabdijevanja, ali su se one brzo ugasile u jeku međusobnih optužbi između Rusije i Ukrajine.

Odnosi između dvije bivše sovjetske republike naglo su zategnuti od narandžaste revolucije iz 2004. koja je dovela na vlast prozapadne lidere u Kijevu.

Ruski državni gasni div Gazprom otvorio je ventile u blizini granice u utorak i zatražio od Ukrajine da pošalje ograničene količine gasa Evropi.

Ukrajinski Naftogaz je to odbio, tvrdeći da će ruta koju koristi Gazprom prinuditi Ukrajinu da prekine snabdijevanje miliona Ukrasjinaca tim energentom. Ukrajina također tvrdi da je Rusija mora snbdijeti "tehničkim gasom" kako bi se provjerio pritisak u cijevima.

Isto se desilo u srijedu i ponovo u četvrtak, tvrde zvaničnici na obje strane.

"Mi, tehnički, ne možemo isporučivati gas na ta odredišta", izjavio je u četvrtak glasnogovornik Naftogaza Valentin Zemlijanski.

On je potvrdio da je Gazprom zahtijevao od Ukrajine da pošalje nešto ispod 100 miliona kubnih metara gasa preko svoje teritorije do Evrope.