{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukrajina: Granatirana bolnica u Donjecku

F
12.4.2015. u 16:18
0
39
Ukrajina: Granatirana bolnica u Donjecku
0
Ukrajina: Granatirana bolnica u Donjecku
Foto: AFP
Jedna bolnica u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga, granatirana je u nedjelju, na pravoslavni Uskrs, uprkos prekidu vatre, ali žrtava nije bilo, saopćili su lokalni zvaničnici.
"Četiri granate pogodile su rano jutros bolnicu, od kojih su tri eksplodirale na zemljištu bolnice dok je jedna pala na krov, ali nije eksplodirala", izjavio je načelnik distrikta Kujbiševski u Donjecku Ivan Prihodko.

Prihodko je rekao da su granate lansirane iz mjesta Piski pod kontrolom ukrajinske vojske, blizu sada razorenog aerodroma u Donjecku, koji drže pobunjenici od januara.

"Šteta je beznačajna i nema žrtava", rekla je glasnogovornica proruskih snaga Julijana Bedilo za agencija AFP.

Iako se primirje dogovoreno 15. februara u Minsku između vladinih i proruskih snaga uglavnom poštuje, izolovani sukobi su nastavljeni na istoku Ukrajine. Borbe se uglavnom odvijaju oko nekadašnjeg aerodroma u Donjecku i sela Širokina, 10 kilometara udaljenog od strateške luke Marijupolj, poslednjeg velikog grada koji se nalazi pod kontrolom vladinih snaga u zoni konflikta.

Posmatrači iz Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), koji nadgledaju poštovanje prekida vatre, izvjestili su o "obnovljenim intenzivnim borbama" u subotu navečer u Širokinu, nakon tri dana relativnog mira na tom području.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Oleksandr Motuzianik saopćio je u nedjelju da je registrovan "značajan porast broja izviđačkih letova neprijatelja", s 30 preleta dronova u protekla 24 sata.

"U istom periodu povređena su dva ukrajinska vojnika", dodao je glasnogovornik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: