Nastavak podrške
553

Ukrajina dobila novu vojnu pomoć iz SAD-a: Amerikanci poslali 81 tonu municije

V. K.
Municija koja je danas stigla u Kijev (Foto: Twitter)
Municija koja je danas stigla u Kijev (Foto: Twitter)
Ministar odbrane Ukrajine Oleksej Reznikov objavio je kako su Sjedinjene Američke Države danas poslale novu vojnu pomoć u Kijev što predstavlja nastavak podrške Washingtona Ukrajini.

Kako je saopćeno, Sjedinjene Američke Države su danas u Ukrajinu poslale ukupno 81 tonu municije za razno naoružanje.

"Četvrti avion nam je ovaj put dostavio 81 tonu municije za razno naoružanje. Naredne sedmice očekujemo nove avione iz SAD-a s vojno-tehničkom podrškom kako bi se ojačale odbrambene sposobnosti Ukrajine", rekao je Reznikov.

Prethodnih nekoliko dana, Sjedinjene Američke Države su kroz nekoliko ugovora potpisanih s Ukrajinom u Kijev dostavili vojnu pomoć koja se ogledala u municiji, ali i u drugom naoružanju.

Posljednja veća pošiljka naoružanja stigla je u Ukrajinu 25. februara kada su Sjedinjene Američke Države poslale također 80 tona vojne pomoći koja se ogleda u protivtenkovskim raketama "Javelin".

Također, kroz saradnju u NATO savezu i bilateralne odnose, Sjedinjene Američke Države su odobrile baltičkim državama izvoz oružja američke proizvodnje u Ukrajinu što se prije svega odnosi na protutenkovsku i protuavionsku opremu.

Ukrajinski mediji danas su izvijestili kako Sjedinjene Američke Države u narednom periodu planiraju Ukrajini dostaviti dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti 200 miliona američkih dolara. Prema planu, ukupno 45 američkih aviona dostavit će municiju, protivtenkovsko i drugo naoružanje u Kijev.