Svijet
0

Ukrajina: Demonstranti napustili Gradsku vijećnicu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Opozicioneri su u nedjelju evakuirali Gradsku vijećnicu Kijeva, važno mjesto protesta, koje su okupirali u decembru, nakon što su oslobođeni uhapšeni demonstranti, rekao je novinar agencije AFP.

"Vijećnica je praktično evakuirana", izjavio je AFP-u "komandant" Ruslan Andrijko.

Nekoliko minuta kasnije, švicarski ambasador, čija zemlja predsjedava rotirajućim predsjedništvom OSCE-a, ušao je prvi u evakuiranu zgradu.

"Švicarsku, koja predsjedava OSCE-om, su pozvale dvije strane u sukobu da učestvuje u procesu predaje zgrade vlastima", izjavio je novinarima ambasador Christian Schoenberger.

Vijećnica, zauzeta 1. decembra i pretvorena u "glavno zapovjedništvo revolucije", je simbolično mjesto nemira kao i Maidan, središnji trg Kijeva okupiran nakon proruskog obrta vlasti krajem novembra na štetu približavanja Evropskoj uniji.

Njeno oslobađanje je bio ključni uvjet za primjenu zakona o amnestiji za 234 demonstranta koja su oslobođena, ali se i dalje terete za zlodjela koja podliježu kaznama do 15 godina zatvora.

Vijećnica, koja se nalazi na središnjem bulevaru Khrechtchatik, je zauzeta na margini velikih demonstracija, nakon nasilnog rastjerivanja studenata u središnjem dijelu Kijeva.

Zgrada u koju su smještene kantina i provizorna bolnica, primila je oko 700 demonstranata koji su tu spavali i grijali se.